Liderul Partidului Social-Democrat (SDP) din Germania, Sigmar Gabriel, muncește din greu să își îmbunătățească imaginea publică, în speranța de a o succeda pe Angela Merkel în fotoliul de cancelar la alegerile din 2017. Acesta dorește să schimbe soarta tuturor bărbaților care au încercat în zadar să concureze cu Merkel, poreclită de susținători „Mutti” (Mămica), a cărei popularitate în rândul alegătorilor este neprecedată în istoria Germaniei postbelice, precizează Reuters.
În noiembrie se vor împlini cinci ani de când Sigmar Gabriel se află la conducerea SDP, ceea ce îl face cel mai longeviv lider al partidului, după cancelarul Willy Brandt, care s-a aflat la cârma acestuia timp de 23 de ani. După înfrângerea pe care partidul său a suferit-o în alegerile din septembrie 2013, Gabriel a căutat să își convingă colaboratorii de importanța formării unei Mari Coaliții cu partidul învingător, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel, lucru pe care l-a și înfăptuit. În prezent, Sigmar Gabriel este Vicecancelar al Germaniei și Ministru al Economiei și Energiei. Ambiția sa este să readucă Partidul Social-Democrat la putere, drum pe care a pornit cu dreptul, în condițiile în care sfera politicii interne germane este în prezent dominată de acesta. Mai mult, printre promisiunile sale se numără atât o reformă a legii pentru energia reutilizabilă, aspect care le-a scăpat lui Merkel și membrilor partidului ei, cât și o reglementare a salariilor și pensiilor minime la nivel național.
Cu toate acestea, succesul nu este garantat. Partidul Social-Democrat a cunoscut un val de instabilitate încă de la reformele sociale impuse de cancelarul Gerhard Schroeder în urmă cu 10 ani, schimbând cinci lideri din 2004 și până în prezent. În plus, osciațiile între aripa stângă și aripa dreaptă a partidului nu au fost nici ele de bun augur. Sigmar Gabriel, care a devenit cel mai tânăr guvernator provincial odată cu preluarea conducerii provinciei Saxonia Inferioară în 2009, este recunoscut pentru viziunile sale pragmatice ce ar putea crea o punte de reconciliere între stânga și dreapta. Partidul Social-Democrat a obținut la alegerile din 2009 un procent de 23% dintre voturi, marcând cel mai mare eșec din perioada postbelică. La alegerile de anul trecut, procentul a crescut cu doar 3%. Analiștii politici afirmă că Sigmar Gabriel ar trebui să obțină un procent de minim 30% pentru partidul său și să muncească mai mult ca să își îmbunătățească imaginea de om politic dacă dorește să o poată succeda pe Angela Merkel la cancelaria Germaniei.
Imaginea politică a lui Gabriel a avut de suferit încă de pe vremea când era delegat pentru cultura pop al SPD, fapt ce i-a atras derizoriu porecla de „Siggi Pop”. A urmat apoi scandalul iscat pe seama unui SMS trimis de acesta Angelei Merkel, în care vorbea despre un candidat la președinție, fapt ce se întâmpla în cadrul primei coaliții în care cei doi au colaborat, între 2005-2009. În urma acestui scandal, Sigmar Gabriel s-a refugiat din sfera publică, muncind asiduu pentru a-și recâștiga reputația. Muncește de obicei 17-18 ore pe zi, dă foarte rar interviuri, dar, într-un efort de a-și îmbunătăți imaginea, a început în ultima vreme să dezvăluie detalii din viața sa privată, legate de separarea de tatăl său nazist și despre fiica sa, pe care o ia de la creșă în fiecare după-amiază de miercuri. Mai mult, acesta a început o serie de schimbări la Ministerul Economiei, angajând experți de primă clasă pe posturile-cheie, fiind convins că succesul obținut pe acest plan îi va asigura și succesul la alegerile din 2017. Pe lângă aceasta, se străduiește să caute căi de sporire a investițiilor în infrastructură și să obțină capital pentru noi inițiative antreprenoriale, în speranța de a crea o imagine a SPD-ului de partid interesat de îmbunătățirea economiei și protejarea clasei de mijloc.
Deși strategia lui Gabriel pare a fi una puternică, menită să readucă Partidul Social-Democrat pe linia de plutire din vremea cancelarului Willy Brandt, analiștii politici germani consideră că dacă Angela Merkel va candida din nou în 2017, șansele de reușită ale vicecancelarului sunt slabe.