Home / Politica si... / Afaceri / Șefa FMI, Christine Lagarde, pusă sub acuzare pentru neglijență într-un dosar de fraudă

Șefa FMI, Christine Lagarde, pusă sub acuzare pentru neglijență într-un dosar de fraudă

christine-lagardePreședintele Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a fost oficial pusă sub investigație de către magistrații francezi într-un dosar de fraudă, pentru un presupus rol pe care l-ar fi avut pe vremea când actuala şefă a FMI era ministru al Finanţelor, potrivit unor surse citate de Reuters.

Lagarde a mai fost citată anterior în acest dosar în calitate de martor, dar în urma mai multor cercetări, încadrarea judecătorească a fost schimbată, iar șefa FMI a fost pusă sub investigație pentru neglijență în serviciu în cazul Bernard Tapie, un om de afaceri care a primit despăgubiri de 400 de milioane de dolari într-un caz controversat de arbitraj din anul 2008.

Conform legilor din Franța, magistrații pot pune pe cineva sub investigație atunci când există indicii că au fost comise ilegalități, dar nu se ajunge întotdeauna la proces. Lagarde consideră că decizia de a fi cercetată pentru neglijență este nefondată și va face apel la hotărârea magistraților.

În scandalul Bernard Tapie sunt implicați mai mulți membri ai guvernului Sarkozy, precum și președintele Telecom Stephane Richard, fostul consilier al lui Lagarde, pe care aceasta l-a acuzat că i-a falsificat semnătura electronică pentru a semna acte de facilitare a plății către omul de afaceri Tapie. La rândul său, Richard a declarat că Lagarde era complet informată față de tot ce se întâmpla.

Anchetatorii încearcă acum să stabilească dacă legăturile politice ale lui Tapie l-au ajutat pe acesta să câștige 400 de milioane de dolari, ca despăgubire în procesul pe care omul de afaceri l-a intentat în 1993 când o bancă de stat i-ar fi subevaluat deliberat valoarea firmei pe care o deținea. Procurorii sunt de părere că Bernard Tapie a primit acești bani în schimbul sprijinului său pentru Nicolas Sarkozy.

Infracțiunea de neglijență în serviciu pentru o persoană cu responsabilitate publică, se pedepsește în Franța cu un an de închisoare, precum și cu plata a 15.000 de euro.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *