Home / GeopoliticALL / Europa / Secretarul General al ONU cere Uniunii Europene să renunțe la folosirea cărbunelui

Secretarul General al ONU cere Uniunii Europene să renunțe la folosirea cărbunelui

Articol redactat de Miruna Toma

Uniunea Europeană, autoproclamatul lider mondial în domeniul climei, a primit joi o plângere din partea secretarului general al ONU, António Guterres. 

Acesta a cerut Uniunii Europene să renunțe definitiv la cărbune, să urgenteze obiectivul de reducere a emisiilor până în 2030, precum și să oprească finanțarea combustibililor fosili la nivel internațional și să taxeze carbonul.

,,Tot cărbunele existent în Uniunea Europeană ar trebui să fie eliminat treptat până în 2030 în țările membre ale OECD, iar până în anul 2040, acesta trebuie eliminat de pretutindeni”, a afirmat fostul prim-ministru portughez la un eveniment al Consiliului European pentru Relații Externe, adăugând: ,,Industria cărbunelui va fi destinată declinului pentru că investitorii văd mai multe bunuri blocate, iar alegătorii observă atât un nivel de poluare mai ridicat, cât și daunele climatice din ce în ce mai mari”. De asemenea, Guterres dorește ca UE să înceteze finanțarea combustibililor fosili la nivel internațional și să taxeze carbonul.

„Aplaudăm realizările climatice ale Uniunii Europene, dar încă nu suntem nici pe departe în preajma liniei de sosire”, a declarat Guterres, punând țările europene într-o postură incomodă. 

Aceste declarații contrazic politica oficială a guvernului german care intenționează să pună capăt producției de energie pe bază de cărbune până în 2038. Alte state, inclusiv Polonia și Bulgaria, nu au stabilit o dată clară pentru renunțarea la cărbune. Din cele 27 de țări membre, doar 21 vor renunța complet la utilizarea cărbunelui până în 2030. Numărul statelor este în creștere față de cele doar nouă state care au făcut acest demers deja, potrivit grupului de lobby al sectorului energetic Eurelectric. 

Cărbunele a reprezentat aproximativ o treime din producția de energie a Germaniei anul trecut, iar Andreas Feicht, secretar de stat la ministerul german al economiei și energiei, a declarat că guvernul trebuie să ia în considerare și securitatea energetică și locurile de muncă.

Discursul lui Guterres adaugă, de asemenea, presiuni pentru ca liderii UE să accepte să urgenteze obiectivul uniunii de a reduce emisiile de CO2 în 2030 până la 55%, de la 40%, până la sfârșitul anului. Acesta a numit această creștere „esențială”.

Liderii UE se vor întâlni în perioada 10-11 decembrie, cu o zi înaintea unui summit virtual privind situația climatică actuală, organizat de ONU, Marea Britanie și Franța pentru a marca cea de-a cincea aniversare a Acordului de la Paris. Aceasta este „o oportunitate clară pentru UE de a-și prezenta planul climatic mai ambițios”, potrivit lui Guterres.  

Bătălia internă

În ciuda presiunilor, liderii Statelor Membre ale UE nu au încheiat încă acordul privind obiectivele pentru 2030. Cei mai vocali oponenți sunt polonezii, dar și alte națiuni sceptice se opun costurilor unei astfel de creșteri a obiectivelor. 

Pentru unele țări este foarte dificil să accepte 55% până în 2030, fără a le fi oferite răspunsuri foarte clare pentru aspecte precum problema energiei, a centralelor nucleare sau fără să cunoască impactul produs asupra eforturilor naționale ori care sunt consecințele la nivel național, a declarat săptămâna aceasta un înalt oficial al UE.

Există, de asemenea, îngrijorarea că amenințările poloneze și maghiare de a se opune prin veto aprobării bugetul UE și a pachetului de recuperare financiară în urma pandemiei ar putea pune în pericol discuțiile referitoare la obiectivele ce vizează reducerea emisiilor. Ministrul polonez pentru climă, Michał Kurtyka, a declarat că țara sa este dispusă să contribuie la eforturile UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până la zero până în 2050, dar a solicitat sprijinul UE, în special pentru țările mai sărace și dependente de cărbune, cu scopul de a permite un rezultat bun până în 2030. 

Despre PoliticALL

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …