Home / Politica si... / Conflict / Rusia, ameninţată cu noi sancțiuni dacă va continua incursiunea în Ucraina

Rusia, ameninţată cu noi sancțiuni dacă va continua incursiunea în Ucraina

2014-03-26T143428Z_1_CBREA2P14HI00_RTROPTP_2_USA-EU-SUMMITStatele Unite și Uniunea Europeană iau în considerare impunerea de sancțiuni împotriva sectorului energetic din Rusia, dacă Moscova va acționa  ca până acum în privința Ucrainei, a anunțat președintele american Barack Obama, potrivit Reuters.

”În acest moment ne punem de acord asupra unor sancțiuni suplimentare, aprofundate, dacă Rusia va merge mai departe și se va angaja în noi incursiuni în Ucraina”, a avertizat liderul de la Casa Albă într-o conferință de presă pe care a susținut-o după un prânz cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso și cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Cu o zi înainte, în cadrul Summit-ului Securității Nucleare de la Haga, Obama își exprima îngrijorarea cu privirea la o eventuală continuare a intervenției ruse în Ucraina, adăugând că este posibil ca Vladimir Putin să ”facă încă o serie de calcule”. De asemenea, președintele american a subliniat că anexarea Crimeei de către Rusia nu este ”o chestiune încheiată”, de vreme ce comunitatea internațională nu recunoaște această acțiune și că forțele ruse nu vor fi eliminate din regiunea de la Marea Neagră printr-o intervenție militară.

În acest context, diplomați europeni au afirmat că semnele timide că Vladimir Putin ar fi decis să nu intervină mai mult în Ucraina cu scopul de a proteja etnicii ruși din  fosta republică sovietică ar putea reflecta îngrijorarea sa cu privire la consecințele unor sancțiuni economice.

Tot în această săptămână, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Andrei Deşciţa, pentru prima dată de la instalarea noului Guvern de la Kiev, deși autoritatea acestui cabinet nu este recunosută de Moscova. Lavrov a declarat că Rusia nu intenționează să folosească forța în regiunile din estul și sudul Ucrainei și că ”cele două părți au convenit să nu sprijine escaladarea situației din Crimeea care ar putea provoca victime”, informează Reuters.

De asemenea, Moscova a anunțat că este de acord cu trimiterea unei misiuni a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa(OSCE) care să monitorizeze situația din Ucraina, dar căreia nu îi va fi permis accesul în Crimeea.

Între timp, ministrul ucrainean al Finanțelor, Oleksander Shlapak, a anunțat că a negociat cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional un pachet de împrumut de 15-20 de miliarde de dolari, economia Ucrainei fiind grav afectată de lunile de criză politică și de managementul defectuos. Barack Obama a cerut, de asemenea, FMI să ajungă rapid la un acord cu privire la un pachet de sprijin financiar pentru Kiev, care ar putea duce la deblocarea de ajutoare suplimentare din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *