Home / Politica si... / Criza / Rusia avertizează că Ucraina se îndreaptă spre o “prăpastie” și nu exclude trimiterea de forţe militare în zonă

Rusia avertizează că Ucraina se îndreaptă spre o “prăpastie” și nu exclude trimiterea de forţe militare în zonă

putinPreședintele rus, Vladimir Putin, a avertizat Ucraina că se îndreaptă într-o „prăpastie” din cauza confruntărilor cu separatișii pro-ruși. Declarația vine în urma unui incident din estul Ucrainei în care trei separatiști au murit, liderul de la Kremlin respingând acuzațiile conform cărora agenții ruși ar fi implicați în revolte, relatează BBC.

Conform lui Putin, singura soluție pentru Ucraina este dialogul: „Doar prin dialog și proceduri democratice, ci nu prin folosirea forțelor armate, a tancurilor și avioanelor poate fi restabilită ordinea în țară.” Liderul de la Kremlin a adăugat că nu exclude trimiterea armatei ruse în estul Ucrainei dar speră că nu va fi nevoie.

Ca răspuns la amenințările lui Putin, primul-ministru Ucrainei l-a acuzat pe acesta că încearcă intimidarea sa și sabotarea alegerilor prezidențiale din 25 mai, iar responsabilitatea pentru confruntările dintre armata ucrainiană și pro-ruși aparține în totalitate Moscovei.

Miercuri seara, sute de separatiști au atacat un sediu al unui serviciu de securitate din Mariupol. Trupele au răspuns prin deschiderea focului, au omorât trei atacatori și au rănit alți 13, a raportat ministrul de Interne. “Au venit aici în jurul orei 8:15, cerând să predăm armele și să ne alăturăm poporului. Au fost unele femei cu ei, dar apoi au plecat”, a declarat comandantul adjunct al bazei. „Apoi au folosit un camion pentru a sparge poarta. S-a tras și cu arma dar nu am putut să văd de către cine, era întuneric.”

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au impus interdicții de acordare a vizelor unui număr mic de oficiali guvernamentali, dar în urma acestor ultime incidente se vor lua măsuri drastice, acuzând Rusia de încurajarea unor elemente anti-guvernamentale. Totuși, există unele rezerve cu privire la impactul pe care l-ar avea sancțiunile, având în vedere că sunt state europene care depind de gazul rusesc.

Putin a motivat dorințele sale de expansiune ca fiind normale în contextul în care NATO se extinde în estul Europei: „Decizia cu privire la Crimeea s-a datorat în parte considerațiilor că, dacă nu facem nimic, la un anumit punct, ghidat de aceleași principii, NATO va atrage Ucraina și ne vor spune: <Nu mai are nimic de-a face cu voi.>”

De asemenea, în aceași emisiune de televiziune, Putin a recunoscut oficial că forțele ruse s-au aflat în Crimeea în timpul desfășurării referendumului din martie. „În Crimeea, bineînțeles, se aflau militarii noștri. Aceștia s-au purtat într-un mod foarte corect”, a declarat liderul rus.

Referitor la discuțiile de la Geneva privind criza din Ucraina, Putin a afirmat că „este foarte important ca cei ce participă la reuniune să se gândească împreună la o soluție și să propună un dialog adevărat.” Până la urmă, reprezentanții Ucrainei, Rusiei, UE și Statelor Unite au ajuns la un acord ce presupune dezarmarea „grupurilor ilegale”, o referire la milițile pro-ruse, a anunțat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov. Din păcate este vorba doar de un armistițiu, necesar pentru regruparea trupelor și culegerea de informații pentru reluarea ostilităților cu și mai multă intensitate din parte Rusiei.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *