O rețea care imită internetul şi care permite roboților să învețe unii de la alții a devenit operaţională, o premieră a tehnologiei înalte, scrie BBC.
Aceasta va fi testată de cercetători într-o imitație a unei camere de spital. Patru roboți interconectați vor comunica între ei pentru a îndeplini o serie de activități. Scopul final este de a crea o platformă ce va permite oamenilor și roboților să introducă informații într-un sistem de stocare ce va reprezenta un fel de creier comun pentru roboți.
RoboEarth a fost dezvoltat de cei de la Philips și în principiu este o rețea de tipul world wide web prin care roboții pot împărtăși informații pentru a învăța unii de la alții. Cei patru roboți menționați vor conlucra pentru a ajuta câțiva ”pacienți”. Unul din roboți va încărca o hartă a camerei în memoria celorlalți care vor încerca să servească pahare cu apă pacienților.
Motivul pentru care un astfel de sistem este dezvoltat are legătură cu limitările de programare. Majoritatea roboților sunt programați de la bun început și pot realiza numai acțiuni ce au fost pre-programate. Însă datorită acestei noi invenții ei ar putea învăța unii de la alții și ar putea îndeplini acțiuni ce nu necesită o nouă programare.
Este estimat că roboții ce vor putea ajuta la treburile gospodăreşti vor deveni disponibili publicului în aproximativ 10 ani. În acest moment există deja aspiratoare robot, roboți pentru tuns iarba, în timp ce roboți ce vor putea ajuta persoanele în vârstă sau cu dezabilități sunt în curs de dezvoltare.
Există însă și sceptici cu privire la acest program. Scriitorul James Barrat, autor al mai multor volume pe tema roboților ce dezvoltă conștiință proprie și al pericolului pe care aceștia îl reprezintă, vede în RoboEarth un pas în direcția prezisă de el, notează aceeaşi sursă.