Home / GeopoliticALL / Africa / Renaşterea Rwandei după genocidul din 1994: politicile de sănătate au ajutat la dublarea speranţei de viaţă în ultimii de ani

Renaşterea Rwandei după genocidul din 1994: politicile de sănătate au ajutat la dublarea speranţei de viaţă în ultimii de ani

Un studiu publicat recent în revista medicală Lancet arată că speranţa de viaţă din Rwanda s-a dublat în ultimii 20 de ani, ţara revenindu-şi miraculos după genocidul din 1994 care o transformase într-unul dintre cele mai sărace şi vulnerabile state ale lumii, scrie The Guardian.

În prezent, speranţa de viaţă în Rwanda este de 59,26 de ani, potrivit CIA.gov. Studiul realizat de Ministerul Sănătăţii din Rwanda împreună cu o echipă de experţi în domeniul sănătăţii publice şi Paul Farmer, profesor la Universitatea de la Harvard, arată că Rwanda e pe cale să devină primul stat al Africii care satisface obiectivele propuse de ONU în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei.

Lucrarea susţine că: ,,după cea mai grea şi violentă lovitură în masă din istorie, puţini şi-ar fi putut imagina că Rwanda ar putea deveni vreodată un model pentru alte state. Genocidul din 1994 a dus la moartea a un milion de oameni, adică 20% dintre populaţia de atunci a ţării, precum şi la exodul altor câtorva milioane. Într-o perioadă de 100 de zile după Paşte, o amară diviziune post-colonială, bazată pe idei eugenice de rasă, înrădăcinate într-un secol trecut, dar foarte familiare, care ne amintesc de crimele naziste, au sfâşiat statul în două. Supravieţuitor, băştinaş sau membru al diasporei, nici un cetăţean din Rwanda nu a rămas neafectat”.

Efectele asupra sănătăţii au fost de lungă durată. Se estimeaza ca aproximativ 250.000 de femei au fost violate și multe au fost diagnosticate cu virusul HIV. În taberele de refugiaţi a izbucnit o epidemie de holeră şi mai puţin de un sfert dintre copii au fost vaccinaţi împotriva rujeolei și poliomielitei. Rata mortalităţii în rândul copiilor sub 5 ani a devenit cea mai crescută din lume, iar speranţa de viaţă la naştere cea mai mică. Medicii şi lucrătorii în domeniul sanitar au fugit, iar spitalele şi clinicile au fost distruse. În condiţile în care în 1995 ţara primea 0.50 dolari per persoană pentru sănătate, cel mai mic ajutor faţă de orice țară din Africa, multi ar fi fost tentaţi să spună că Rwanda e o cauză pierdută”, notează aceeaşi sursă.

Ajutorul oferit pentru a face faţă epidemiei de SIDA care a lovit Africa sub-sahariană a fost un punct de cotitură pentru viitorul ţării. Ministerul Sănătăţii a dispus ca tratamentul să se intensifice în cadrul persoanele din mediul rural. A fost integrată asistenţa medicală primară pentru cazurile de SIDA, iar lanţurilor de aprovizionare cu medicamente li s-a cerut să dea clinicilor toate medicametele necesare pentru tratarea acestei boli.

Constituția din Rwanda a consacrat “dreptul la sănătate” în 2003, fiind lansate asigurări de sănătate bazate pe finanţarea comună. În sate au fost înfiinţate dispensare cu lucrători in domeniul sănătăţii, instruiţi şi dotaţi cu telefoane mobile pentru a se putea menţine continuu legătura dintre spitale, clinici şi pacienţi.

Pentru un stat care cu 20 de ani în urmă era ruinat, rezultatele acestui sistem sanitar au fost excepţionale. Astăzi, 97% dintre copiii din Rwanda sunt vaccinaţi împotriva a 10 boli, şi, chiar dacă mai este mult de muncă, rata mortalităţii a scăzut considerabil în cadrul copiilor sub cinci ani, a bolnavilor de tuberculoză sau malarie, a celor infectaţi cu HIV, sau a celor ce suferă de malnutriţie (44.7%).

Farmer, co-fondatorul acestui parteneriat în sănătate a declarat că aceasta este o lecţie foarte importantă: ,,în ultimul deceniu rata mortalităţii datorită SIDA sau tuberculozei din Rwanda, a scăzut mai mult decât oricând, oriunde. În cei 30 de ani în care am fost implicat în furnizarea de servicii medicale pentru cei săraci și marginalizați, nu mă pot gândi la nici un exemplu mai considerabil de schimbare a direcției decât cel realizat în Rwanda.”

Despre PoliticALL

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *