Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Relansarea ambitiilor imperialiste ale Japoniei infurie Beijingul si Seulul

Relansarea ambitiilor imperialiste ale Japoniei infurie Beijingul si Seulul

Ambassador Roos with Prime Minister Abe at the Joint Press AnnouLa aproape un an de cand a preluat functia de prim-ministru la Tokyo, conservatorul Shinzo Abe devine un personaj care ii pune tot mai mult pe ganduri pe liderii din zona. Eforturile sale de a consolida rolul Japoniei pe scena mondiala ii fac pe liderii de la Beijing si Seul sa-si aduca aminte cu ingrijorare de vremurile imperialismului japonez, scriu jurnalistii de la The Guardian.

Relatiile Japoniei cu China si Coreea de Sud s-au racit considerabil de cand Shinzo Abe a devenit premier, iar presa de la Seul sugera recent ca Abe ar fi principalul responsabil pentru situatia politica din ce in ce mai nesigura din nord-estul Asiei.

Cea mai recenta disputa in care este implicata Japonia are legatura cu arhipelagul Senkaku din Marea Chinei de Est, revendicat deopotriva de Tokyo si Beijing. Japonia a nationalizat in 2012 trei din cele cinci insule ale arhipelagului, ceea ce a starnit un val de  nemultumiri in China.

La randul ei, aceasta a anuntat saptamana trecuta  ca a instituit o „zona de identificare si aparare aeriana” care include insulele Senkaku, fapt denuntat, evident, de Tokyo, dar si de Washington. In acest context, Shinzo Abe a tinut sa sublinieze, potrivit The Guardian, ca „schimbarile in ordinea maritima prin folosirea fortei sau prin constrangeri  nu pot fi tolerate sub nicio forma.”, afirmatie ce creste sansele izbucnirii unui conflict militar in zona.

Ambitiile premierului conservator sunt oglindite foarte bine si de agenda de securitate pentru al doilea an al mandatului sau. Aceasta include crearea unui consiliu national de securitate, inspirat din modelele britanic si american, o noua strategie de securitate nationala, noi linii directoare in domeniul apararii si legi mai dure privind secretele de stat.

Abe a crescut bugetul de aparare pentru prima data in ultimii ani, are in vedere o extindere ale capabilitatilor militare si a pazei de coasta si a cerut sprijinul expertilor pentru o reinterpretare a articolului 9 din Constitutie, care include dreptul de „autoaparare colectiva” – ceea ce inseamna ca daca un aliat este atacat, fortele armate japoneze se vor alatura luptei.

Potrivit specialistilor, cel mai important factor ce tine de securitatea Japoniei este insa, relatia acesteia cu SUA. De altfel, guvernul de la Tokyo a incheiat recent un pact cu autoritatile de la Washington. Documentul prevede o cooperare sporita in domeniul apararii impotriva rachetelor balistice, schimbului de informatii, pregatire militara comuna si introducerea de sisteme avansate de radar si drone.

Daca opozantii lui Abe cred ca tara isi dezvolta noi strategii din punct de vedere militar, pentru Washington , acest pact reflecta „valorile comune ale democratiei, statului de drept, a pietelor libere si deschise si respectarea drepturilor omului.” Insa, Shinzo Abe nu ignora nici relatia cu statele vecine. Dupa ce a vizitat toate cele zece tari membre ASEAN (Asociatia Natiunilor din Sud-estul Asiei), in primul sau an de mandat, premierul va gazdui, pe 13 decembrie, la Tokyo, un summit ASEAN, care, scriu jurnalistii de la The Guardian, seamana mai degraba cu o intalnire la nivel inalt „anti-China”.

Fie ca este vorba despre conflictul din Siria, proliferarea nucleara, misiunile ONU de mentinere a pacii sau drepturile femeilor, „Japonia va purta din nou steagul contributiei proactive la pace”, a declarat Abe in luna septembrie, in fata Adunarii Generale a ONU.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *