Home / GeopoliticALL / Record al temperaturii minime pe Pamant: -94,7 grade Celsius in Antarctica

Record al temperaturii minime pe Pamant: -94,7 grade Celsius in Antarctica

O serie recenta de informatii oferite de un satelit NASA a indicat inregistrarea unei temperaturi minime globale record de -94,7 grade Celsius, in estul Antarcticii, relateaza The Guardian.

Anuntul a fost facut de cercetatorul Ted Scambos, de la National Snow and Ice Data Centre, in cadrul reuniunii stiintifice a Uniunii Americane de Geofizica, din San Francisco, in cursul zilei de luni. Acesta a mai precizat ca cea mai joasa temperatura inregistrata vreodata pe Pamant a avut loc in august 2010, iar pe 31 iulie 2013, a fost inregistrata o valoare apropiata, de -92,9 grade Celsius. Recordul anterior era de -89,2 grade Celsius, la statia Vostok din Antarctica, in 1983.

Cu toate acestea, temperatura minima absoluta, de -94,7 grade Celsius nu va fi inregistrata in Cartea Recordurilor, deoarece a fost masurata doar prin intermediul satelitului, nu si al termometrelor. „E ca si cum te-ai afla pe Marte intr-o frumoasa zi de vara, la poli. Sunt convins ca aceste locuri (estul Antarcticii – n.r.) sunt cele mai friguroase de pe Pamant”, a explicat Scambos despre senzatia pe care ar putea simti-o cineva la acea temperatura.

Scambos, care a declarat ca este recunoscator ca nu a fost nevoit sa experimenteze astfel de temperaturi in Antarctica, a mentionat totusi ca cercetatorii fac uneori iesiri la -73C pentru a cunoaste conditiile unor temperaturi minime extreme, acestia rezistand pana la trei minute in afara statiilor meteorologice. De cele mai multe ori, acestia respira prin intermediul unui tub cu oxigen care circula aerul prin costumul de explorator si il incalzeste „pentru a nu inhala din greseala aerul extrem de rece”, a mai afirmat Tom Scambos.

Informatiile furnizate de satelitul NASA reprezinta cel mai probabil masurarea unor zone innacesibile cercetatorilor pana acum, iar datele analizate care indica inregistrarea unor temperaturi minime record dovedesc existenta unor locuri in care astfel de valori pot sa fie chiar mai mici. Waleed Abdalati, un fost cercetator sef al NASA, actualmente membru al Universitatii din Colorado, a indicat ca in astfel de locuri s-ar fi putut inregistra alte valori extreme fara sa se fi stiut. „Acest lucru arata diversitatea conditiilor de pe Pamant, unele dintre acestea nefiindu-ne inca posibil sa le observam”, a subliniat Abdalati.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *