Home / Politica si... / Conflict / Situaţia din Siria rămâne complexă: trupele preşedintelui Assad avansează, dar se şi retrag în diferite zone ale frontului

Situaţia din Siria rămâne complexă: trupele preşedintelui Assad avansează, dar se şi retrag în diferite zone ale frontului

Syria-Map-Flag-and-BordersCabinetul sirian a anunțat crearea unei agenții naționale spațiale pe 18 martie, un eveniment bizar având în vedere cu situația actuală din Siria, care a intrat în cel de-al 4-lea an de război civil care devastează ţara. Însă regimul sirian se mândrește cu menținerea unui anumit nivel de normalitate, relatează The Economist, care subliniază că preşedintele Bashar al-Assad insistă pe acest fond asupra unei candidaturi pentru un nou mandat la conducerea statului.

Chiar dacă rebelii întâmpină obstacole, ei contiună să lupte, însă eforturile guvernului de a menține o imagine de stabilitate a țării au devenit din ce în ce mai puțin absurde. Recent, forțele președintelui Siriei, Bashar al-Assad, au recapturat zona din jurul capitalei. Capturarea la 15 martie a orașului Yabroud, un oraș cu importanță strategică la 80 km distanță de nord, reprezintă cea mai mare victorie a regimului pe care a avut-o încă de când s-a capturat Qusayr, un oraș de dimensiuni mai mici, din luna mai a anului trecut.

Multe miliții ale rebelilor încă au sub control zone din care pot ataca Damascul. Yabroud se află în mâinile rebelilor timp de doi ani și a rezistat unui asalt major din partea guvernului foarte multe luni. Ceea ce era crucial la asaltul final a fost participarea mai multor sute de soldați bine antrenați și echipați din gruparea Hezbollah, miliția libaneză şiită care are suport din partea Iranului.

În partea de nord a țării, trupele guvernului au făcut mici progrese iarna trecută, în ciuda izbucnirii războiului dintre cele două facțiuni – grupul jihadist extrem, Statul Islamic din Irak și Levant (ISIS) și o coaliție largă de miliții rivale, incluzându-i pe câțiva din Armata Siriană Liberă, cu suport din partea Occidentului. În timp ce ISIS s-a retras într-un buncăr din orașul Raqqa, grupele naționaliste rebele și-au reluat atacurile locale. Aceștia se pare că și-au asigurat ocuparea jumătăţii estice a orașului Aleppo.

În același timp, rebelii au declarat o mare victorie simbolică pe 19 martie, invadând închisoarea din Deraa, un oraș aproape de granița cu Iordania. Această operațiune a condus la eliberarea a 250 de prizonieri. Vulnerabilitatea lui Assad a ieșit la iveală pe 19 martie, când avioanele și artileriile israeliene au lovit multe zone din Siria, ca răspuns pentru atacul asupra granițelor israeliene cauzat de miliţiile Hezbollah.

Succesele diplomatice recente ale aliaților lui al-Assad, Rusia și Iran, au crescut încrederea liderului Siriei în perspectiva unei victorii finale. În acelaşi timp, puterile occidentale sunt aşteptate să adopte o atitudine mult mai fermă faţă de Kremlin în lumina ultimelor evenimente din Ucraina. Preşedintele SUA, Barack Obama va vizita Arabia Saudită în următoarele săptămâni, unul din scopurile liderilor saudiţi fiind încercarea ca acesta să fie convins să crească ajutorul militar din partea Occidentului, inclusiv rachetele anti-aeriene pe care aceştia le-au cerut de ceva vreme. Oricare ar fi însă concluziile discuţiilor, tragedia umanitară din Siria continuă.

Despre Marina Cristescu

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *