Numărul copiilor afectați de războiul civil din Siria a ajuns în ultimul an la 5,5 milioane, sute de mii dintre aceștia fiind prizonieri în zonele asediate ale țării, potrivit datelor unui raport intitulat ”În stare de asediu – trei ani de conflict devastator prntru copiii din Siria”, publicat pe 11 martie de UNICEF și citat de Reuters.
”După trei ani de conflict, Siria este acum unul dintre cele mai periculoase locuri din lume pentru un copil”, arată reprezentanții UNICEF. Potrivit raportului citat, din cei 5,5 milioane de copii afectați de conflictul sirian, două milioane au nevoie de suport sau tratament psihologic, iar un milion se află în zonele asediate, unde le este aproape imposibil să solicite sau să primească ajutor umanitar. ”Fără ajutor, trăind în moloz și luptând pentru a găsi hrană, numeroși copii sirieni sunt lipsiți de protecție, de sprijin medical sau psihologic și nu au acces la educație”, informează studiul, potrivit AFP. Circa trei milioane de copii din Siria şi din ţările învecinate sunt nu pot merge la şcoală în mod regulat, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din populația siriană care are vârsta potrivită pentru școală.
UNICEF mai arată că numărul de copii sirieni refugiați a crescut la 1,2 milioane de la 260.000 anul trecut, iar al celor strămutați în interiorul țării a ajuns la 3 milioane, în condițiile în care cu un an în urmă era vorba despre 920.000. Același studiu mai arată și că din cauza conflictului din țara lor, minorii sirieni sunt nevoiți să se maturizeze mai repede decât ar trebui. ”În loc să învețe și să se joace, mulți au fost forțați să muncească sau au fost recrutați pentru luptă”, se explică în raport, potrivit Reuters. Astfel, UNICEF avertizează că unii băieți de 12 ani au fost selectați să participe la lupte, iar alții să lucreze ca informatori, paznici sau traficanți de arme. De asemenea, datale arată că unul din zece copii refugiați este nevoit să muncească, iar una din cinci fete siriene din Iordania este forțată să se căsătorească la de la o vârstă fragedă.
”Violența, prăbușirea sistemului de educație și a serviciilor de sănătate, stresul psihologic și deteriorarea condițiilor economice contribuie la devastarea unei generații de copii sirieni”, se subliniază în raportul UNICEF. Potrivit datelor ONU, cel puțin 10.000 de copii au fost uciși în cei trei ani de război civil din Siria.