Efectele schimbărilor climatice pot fi evitate fără sacrificarea standardelor de viaţă, se arată într-un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în care se arată că adaptare întregii lumi la surse de energie curată este perfect realizabilă din punct de vedere al costurilor, relatează The Guardian.
“Nu costă o avere să salvăm planeta”, a afirmat profesorul Ottmar Edenhofer, liderul Consiliului Internaţional privind Schimbările Climatice (IPCC), al cărui raport arată totodată că adoptarea unor surse de energie curate ar provoca un impact minor asupra ecnomiei mondiale.
Raportul arată cum cea mai ieftină și eficientă metodă de a soluționa problema încălzirii globale este abandonarea extracției de combustibili fosili în următoarele decenii. Gazele naturale ar putea facilita tranziția, însa doar dacă vor lua locul cărbunilor, a adaugat Edenhofer.
Prin aceste informații, IPCC infirmă ipoteza că reducerea emisiilor de carbon vor duce la falimentarea economiei la nivel mondial. În plus, a treia parte a raportului ONU avertiza cu privire la variațiilor climatice. Ele constituie o amenințare pentru umanitate si deja pun în pericol producția de hrană.
Documentul demonstrează ca reorientarea a miliarde de dolari anual din industria combustibililor fosili către energiile regenerabile va afecta creșterea economică anuală mondială doar cu 0,06%, și nu cu 1,3%-3% cat fusese inițial estimat.
ONG-urile ecologiste, care în trecut au criticat IPCC pentru spiritul său conservator, au confirmat veridicitatea datelor publicate la începutul acestei săptămâni.
”Rapotul IPCC arată într-o manieră clară cum emisiile pot fi controlate fără sacrificii costisitoare, dar amânările constante cresc prețurile totale. Este un semnal clar pentru exploatatorii de combustibili fosili, odată ce acum vor cunoaște dimensiunea reală a riscurilor”, a declarat Samantha Smith, reprezentanta organizației World Wildlife Found.
Pe de o altă parte, unii cercetători intervievați de BBC sunt sceptici cu privire la modul cum tranziția va avea loc și asupra costurilor ascunse din spatele acesteia.
„Va fi un proces greoi ce va implica schimbarea radicală a surselor de energie. Vorbim despre mori de vânt, panouri solare, tehnologii cu totul noi”, afirmă Ryer Gerlagh.
În decursul săptămânii trecute, oameni de știință importanți și oficiali guvernamentali s-au întâlnit la pentru a aproba formularea exactă a raportului IPCC înainte de a fi lansat oficial la data de 13 iulie. Documentul este a treia parte din trilogia ce dorește să obțină o imagine a schimbărilor climatic globale.