Radovan Karadzic, politicianul cu cel mai înalt rang judecat pentru crime de război și genocid timpul războiului din Bosnia, a fost găsit vinovat în urma verdictului judecătorilor ONU ai Tribunalul Penal Internațional de la Haga, anunță BBC. Fostul președinte al Republicii Srpska, una dintre regiunile autonome care formează statul Bosnia-Herțegovina, a fost considerat responsabil pentru crime de război și acte de teroare împotriva populației din Sarajevo, dar nu și de genocid în acest caz. Totodată, judecătorii Tribunalului Penal Internațional l-au declarat vinovat pe Karadzic de genocid pentru uciderea a 8000 de bărbați și adolescenți, în iulie 1995, la Srebrenica, a anunțat Al Jazeera. Radovan Karadzic a fost condamnat la 40 de ani de închisoare pentru cele 10 capete de acuzare din cele 11 pentru care a fost găsit vinovat.
Cea mai sângeroasă faptă atribuită lui Karadzic o constituie masacrul de la Srebrenica, din iulie 1995, când armata sârbă a exterminat populația de bărbați a orașului. Karadzic a negat acuzațiile și a pledat nevinovat la toate cele 11 capete de acuzare, susținând că toate crimele imputate au fost comise de indivizi care au acționat solitar și haotic, aceștia neaflându-se sub comanda sa.
Peste 100.000 de oameni și-au pierdut viața în timpul războiului din Bosnia, în cel mai violent conflict care a avut loc în Europa dupa cel de-al Doilea Război Mondial. Comandantul trupelor sârbe din Bosnia, generalul Ratko Mladic, își așteaptă de asemenea verdictul în urma unui proces care a avut loc la Haga. O altă acuzație care i s-a adus lui Karadzic a reprezentat-o rolul său determinant în instaurarea terorii asupra orașului Sarajevo, aflat sub un asediu de 3 ani, timp în care orașul a fost bombardat zilnic cu artilerie sau lunetiști aflați în clădirile înalte trăgeau împotriva civililor, în toată această perioadă 12.000 de oameni pierzându-și viața.
În vârstă de 71 de ani, Radovan Karadzic s-a născut la Petnjca, în Muntenegru, iar în 1960 s-a mutat la Sarajevo, acolo unde a început să publice volume de poezie și a absolvit, în 1971, facultatea de medicină, specialitatea psihiatrie. În 1983 a devenit psihologul clubului de fotbal Steaua Roșie Belgrad, iar din 1990 a intrat în politică, fiind liderul Partidului Sârbilor Democrați din Bosnia. Între 1992 și 1996 a fost primul președinte al Republicii Srpska, pe care a încercat să o alipească la Serbia în timpul războiului de secesiune care a măcinat fosta Iugoslavie.
După ce timp de 13 ani a fost pus sub acuzare de Tribunalul Penal Internațional și a dispărut fără urmă după încheierea mandatului de președinte, Radovan Karadzic a fost reținut și extrădat de autoritățile sârbe în 2008, care l-au reperat că își presta meseria de medic psihiatru la un cabinet particular din Belgrad, sub un alt nume.