La sfârșitul acestei săptămâni a avut loc unul dintre cele mai aglomerate weekend-uri politice ale anului, cu alegeri-cheie în 4 state care traversează momente diferite în recenta perioadă: un stat echilibrat și puțin prezentat pe harta geopolitică, dar care a atras puternic atenția anul acesta prin legislația consumului de marijuana, Uruguay, a trecut prin primul tur al alegerilor prezidențiale. Apoi, cea mai importantă economie a Americii Latine și un important actor global, Brazilia, a reînvestit-o (aparent) pe actuala președintă. În Tunisia au avut loc alegeri parlamentare democratice, a doua oară în istoria țării, ca urmare a ,,Primăverii Arabe’’ și, în sfârșit, Ucraina și-a ales noul Parlament după protestele violente din iarna acestui an.
În Uruguay, candidatul coaliției de stânga aflată la guvernare, Tabare Vazquez, a reușit să câștige primul tur de scrutin în fața contracandidatului său principal, Lacalle Pou, la alegerile prezindențiale de duminică. Totuși, un al doilea tur de scrutin va fi organizat luna viitoare întrucât Vazquez nu și-a asigurat victoria printr-o majoritate absolută.
Potrivit Reuters, rezultatele oficiale i-au dat câștig de cauză lui Vazquez care a obținuit 42.2% versus Lacalle Pou- 34.7%. 2005 a fost anul în care Vazquez a adus la guvernare partidul Frontul Larg. Având o politică centrată pe economia de piață și pe măsuri de îmbunătățire a stării sociale, Vazquez a redus dramatic rata sărăciei din Uruguay.
Brazilia, țara vecină, și-a încheiat și ea alegerile prezindențiale. Reprezentanta de stânga a Partidului Muncitorilor, Dilma Rousseff, a câștigat la limită lupta pentru postul prezidențial împotriva contracandidatului, Aécio Neve, liderul opoziției din partea Partidului Social-Democrat. În urma celui de-al doilea scrutin, Rousseff a obținut 51.6% din voturi în timp ce Neves a primit 48.4%, precizează aceeași sursă. Procesul de votare a decurs fără incidente.
Încă din 2003, Partitul Muncitorilor a avut un rol important în dezvoltarea țării prin reducerea drastică a ratei șomajului și prin salvarea de la sărăcie a aproape 40 de milioane de cetățeni. Cu toate acestea, partidul a început să își piardă din susținători. Sub conducerea lui Rousseff, economia țării a încetinit considerabil la care se adaugă și numeroasle scandaluri de corupție, inflația ridicată și nemulțumirea asupra anumitor servicii precum cel medical.
Între timp, tunisienii au luat parte la alegerile parlamentare. După numărătorile preliminare, în frunte se află partidul secular Nidaa Tounes care a primit 80 din cele 217 de locuri din Parlament. Pe locul doi este partidul islamist Ennahda cu 67 de locuri parlamentare. Cum nu se așteaptă ca niciun partid să obțină singur o majoritate, va fi foarte probabil să se formeze o coaliție pentru a forma noul guvern.
De la începutul revoltelor, numite colectiv Primăvara Arabă de acum patru ani pentru înlăturarea dictatorului Ben Ali, votul de duminică pentru alegerea noului parlament a reprezentat începutul unei ere a democrației pentru cetățenii din Tunisia. Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a considerat evenimentul un punct de răscruce pentru tunisieni, ,,o tranziție istorică a politicii’’.
Și nu în ultimul rând, în Europa ne-am îndreptat atenția către alegerile parlamentare din Ucraina unde datele preliminare clasează pe primul loc Frontul Popular al lui Arseni Iațeniuk cu 21.61%. Blocul președintelui Poroșenko se află cu foarte puțin în urmă: 21.45%. Potrivit liderului blocului lui Poroșenko, cele două partide au început deja discuțiile pentru formarea unei alianțe.
Cetățenii din Ucraina au avut de ales între 29 de partide politice. Comisia Electorală Centrală din Ucraina a anunțat că alte 4 partide au mai atins pragul de 5% pentru obținerea locurilor în parlamentul Ucrainei. Jumătate din cele 450 de locuri vor fi ocupate de blocurile fruntașe, iar cealaltă jumătate va fi completată de candidați în circumscripții uninominale.