Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / În plină criză politică, prim-ministrul Thailandei a părăsit capitala țării

În plină criză politică, prim-ministrul Thailandei a părăsit capitala țării

Women as the Way Forward: Yingluck ShinawatraPrim-ministrul thailandez, Yingluck Shinawatra, ținta protestelor anti-guvernamentale din ultimele luni, a părăsit capitala Bangkok, potrivit anunțului făcut luni de reprezentanții săi, care nu au precizat  locul unde se află aceasta, relatează Reuters.

Reprezentanții premierului au afirmat că Yingluck, despre care manifestanții susțin că este controlată de fratele ei, fostul premier, Thaksin Shinawatra, aflat în prezent într-un exil auto-impus, își îndeplinește atribuțiile oficiale de undeva din afara capitalei. Șefa Guvernului thailandez a fost văzută ultima dată în public în urmă cu o aproximativ o săptămână, la Bangkok, unde are, programată joi o audiere privind fapte de corupție. De asemenea, ministrul de Externe, Surapong Tovichakchaikul, a declarat că în cursul acestei săptămâni ar trebui să aibă loc și o ședință de Guvern. ”Este foarte probabil ca ședința să fie organizată în afara Bangkokului. În ceea ce privește locul în care se află prim-ministrul, nu am fost informat”, a spus Surapong, potrivit Reuters.

Deși nu există semne că actuala criză politică s-ar putea încheia în curând, armata, care l-a demis în 2006 pe Thaksin Shinawatra, nu intenționează să intervină pentru a opri protestele. ”Cineva trebuie să-și asume responsabilitatea, dar asta nu înseamnă că soldații pot interveni în absența unei legi care să reglementeze o astfel de acțiune.(…) Cum putem fi siguri că dacă vom trimite soldați va fi restabilită pacea?”, spune șeful armatei, Prayuth Chan, citat de Reuters.

În acest context, la sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc un atac în urma căruia o femeie și doi copii au fost uciși, atac etichetat de Yingluck Shinawatra drept unul terorist. Condamn cu fermitate utilizarea violenței în ultimele zile…deoarece și-au pierdut viața copii. Incidentele violente sunt acte de terorism care au ca scop câștiguri politice fără sens pentru viața umană”, a scris șefa Guvernului de la Bangkok pe pagina sa de Facebook, potrivit Reuters.

Protestele din Thailanda au izbucnit în noiembrie 2013, după ce camera inferioară a Parlamentului a adoptat un proiect de lege controversat privind amnistia, despre care criticii spuneau că i-ar permite lui Thaksin Shinawatra să se întoarcă în țară fără a-și ispăși pedeapsa cu închisoare pentru fapte de corupție. Legea a fost ulterior respinsă de Senat. Potrivit datelor Centrului Medical Erawan, de la începutul protestelor cel puțin 20 de persoane au fost ucise, iar alte câteva sute rănite.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *