Home / Politica si... / Criza / Ministrul de externe irakian îl învinovățește pe premierul Nouri al-Maliki pentru insurgența sunnită din țară

Ministrul de externe irakian îl învinovățește pe premierul Nouri al-Maliki pentru insurgența sunnită din țară

Nouri al-Maliki (foto), primul ministru al Irakului și consilierii săi pentru probleme securitate sunt vinovați pentru conflictele iscate de insurgenții musulmani sunniți ce au ocupat o parte din țară, este părerea ministrului de externe Hoshiyar Zebari, citat de Reuters.

Comentariile vor agrava relația dintre Zebari, guvern și minoritatea kurdă și vor complica eforturile de formare a unui guvern în care puterea să fie egal împărțită astfel încât să găsească o soluție împotriva rebelilor separatiști.

Miza este integritatea teritorială a Irakului. Statele Islamice au format un califat asemenea celor medievale, atât în Siria, cât și în alte teritorii ale Irakului pe care le controlează, alarmând statele arabe vecine, ce se tem de faptul că acestă campanie va stârni și alte grupări rebele.

„Întreaga responsabilitate o poartă acela ce a luat toate deciziile în abordarea acestei situații, comandantul armatei,  ministerul de interne și ministerul apărării”, a declarat Zebari pentru televiziunea al-Arabiya. „Mai pot fi numiți și alți vinovați, ca partenerii politici, dar consider că cea mai mare vină o poartă persoana responsabilă de politicile publice”, a mai spus acesta.

La sfârșitul acestei săptămâni, regele Abdullah al Arabiei Saudite a îndemnat liderii politici și religioși regionali să facă eforturi pentru contraofensiva împotriva rebelilor. El nu a precizat un grup separatist  anume, ci a făcut referințe la conflictele din țările vecine, inclusiv Irak și Siria, unde membrii grupării auto-intitulate Statul Islamic (ISIS) au executat zeci de oameni și au impus politicile radicale în zonele ocupate.

În luna iunie, blocul politic kurd s-a retras din guvernul irakian ca formă de protest împotriva declarației primului ministru cu privire la implicarea kurzilor în actele teroriste. În prezent, Maliki conduce țara dintr-o unitate protejată de armată, după ce a câștigat alegerile parlamentare în luna aprilie. Postul de prim-ministru nu i-a adus însă susținerea minorităților kurde, arabe sunnite și șiite pentru formarea unui nou guvern omogen.

Statele Unite ale Americii, Națiunile Unite și chiar clericii irakieni au sfătuit  în repetate rânduri politicienii să formeze cât mai repede un guvern pentru a face față insurgenților sunniți.

Ofensiva Statului Islamic a intensificat tensiunile  între statul irakian și grupările separatiste ce au amenințat cu secesiunea zonelor ocupate. Acesta este cel mai grav conflict care are loc într-una din țările membre ale OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries – Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol – n.r.) de la căderea regimului Saddam Hussein după invazia susținută de SUA, la începutul deceniului trecut.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *