Alexis Tsipras a fost desemnat de către Stânga Europeană drept candidatul alianţei partidelor democrat-sociale şi comuniste europene. Dar cine este enigmaticul Alexis Tsipras pentru electoratul românesc?
Liderul Opoziţiei din Grecia şi al Coaliţiei Stângii Radicale (SYRIZA), el a fost ales pentru prima dată în Parlamentul Greciei în anul 2009. În alegeri din mai 2012, partidul său a reuşit performanţa de a primi un milion de voturi, astfel câştigând 52 de mandate şi devenind al doilea partid ca importanţă într’o Grecie aflată în mijlocul crizei financiare şi restricţiilor economice impuse de FMI şi creditorii internaţionali. O lună mai tărziu, pe fondul unor noi alegeri ce se doreau a stabili o majoritate, partidul său şi-a mărit numărul de mandate cu încă 19 locuri, ajungând a deţine 71 de mandate.
Născut la trei zile după pierderea puterii de către junta militară, Alexis Tsipras s-a implicat în activităţi politice încă din adolescenţă. La începutul anilor ’90 a devenit o figură proeminentă în mişcarea studenţească în urma participării la proteste împotriva reformei pregătite în domeniul educaţiei.
Prima sa funcţie politică în cadrul partidului a fost cea de secretar politic al aripii de tineret al partidului Synaspismos între 1999 şi 2003. Ca secretar al Tineretului Synaspismos a fost activ în crearea Forumului Social Grecesc, dar a şi luat parte în multe proteste anti-neoliberale. În 2004, la al 4-lea Congres al Synaspismos, a devenit membru al Comitetului Politic Central şi al Secretariatului Politic pe domeniul tineretului şi educaţiei.
La al 5-lea congres, pe data de 10 Februarie 2008, a fost ales ca lider al partidului, la vârsta de 33 de ani şi un an mai târziu a fost ales în Parlament din partea circumscripţiei electorale Atena A.
Într-o analiză efectuată de către Euronews, Tsipras a fost descris de către ei ca fiind un bun negociator în baza trecutului său. Unii greci îl văd ca un erou în lupta împotriva politicilor neo-liberale, pe când alţii îl percep ca pe un pericol în privinţa viitorului Greciei în cadrul Uniunii.
Succesul său şi al partidului său se bazează pe eşecurile guvernului grec în negocierile cu creditorii internaţionali şi pe efectele austerităţii asupra cetăţenilor greci. “Trebuie să felicităm guvernul prezent şi guvernele anterioare pentru tot ce au făcut din 2010 până acum pentru că au reuşit în a distruge clasa de mijloc. Şi pentru că au crescut rata şomajului până la 30 la sută şi rata şomajului în rândul tinerilor a devenit de 60 la sută. Şi pentru că au forţat trei sute de mii de tineri birlianţi în a deveni emigranţi. ”, a declarat Tsipras în faţa votanţilor săi la un miting recent.
Deşi candidează pe o platformă de tipul “New Deal” pentru europa, mulţi consideră că Tsipras ar fi mai potrivit în alegerile din Grecia şi că această mişscare a sa încurajează un posibil succes în alegerile parlamentare următoare din Grecia. Babis Papdimitrou, un jurnalist grec, a declarat următoarele: “Grecia este o ţară care a suferit enorm. Greci au suferit mult. Pentru cei care votează partide stânga în Europa, idee de a avea un candidat grec este foarte bună. Dar Tsipras este foarte îndepărtat de Europa şi mai ales de ce se întâmplă acum cu criza financiară şi toate greutăţile prin care Europa a trecut în ultimii ani.”
Misiunea sa este de a convinge europenii că Stânga Europeană reprezintă o alternativă în viitorul politic al Uniunii şi că el nu este un candidat anti-sistem, ci un candidat care doreşte reforma şi democratizare în Uniune.
Bibliografie: