Home / Politica si... / Alegeri / Președintele Cataloniei, încrezător în șansele organizării referendumului privind separarea de Spania

Președintele Cataloniei, încrezător în șansele organizării referendumului privind separarea de Spania

Convergència_Democràtica_de_Catalunya_-_Artur_MasGuvernul de la Madrid nu poate împiedica organizarea unui referendum cu privire la independența Cataloniei, scrutin care nu va avea caracter obligatoriu, dar poate servi ca bază pentru negocierile privind viitorul regiunii din nord-estul Spaniei, susține Artur Mas, președintele Comunității autonome Catalonia, potrivit Reuters.

În cadrul unui interviu publicat la sfârșitul săptămânii trecute în ziarul catalan, La Vanguardia, Artur Mas afirmă că referendumul pe care îl propune nu are ca scop proclamarea independenței provinciei, nici ruperea legăturilor cu statul spaniol, ci ar fi organizat doar pentru a cunoaște opinia populației. Totuși, susține Mas, o ripostă anti-democratică din partea autorităților spaniole (în privința consultării populare) ar fi rușionasă în ochii comunității internaționale.”

În acest context, premierul conservator de la Madrid, Mariano Rajoy, este gata să facă apel la Curtea Constituțională pentru a împiedica referendumul, însă Artur Mas propune un alt mod de rezolvare a situației. ”Aș numi aceasta o soluție pe care Guvernul central o poate foarte bine admite: ei ne lasă să organizăm consultarea, Guvernul spaniol nu se implică și apoi vom merge la Madrid să negociem.”, a declarat Mas, potrivit Reuters.

De asemenea, președintele Cataloniei are un plan format din trei etape care poate duce la obținerea independenței regiunii sale. Astfel, prima măsură, luată în luna ianuarie, a fost aceea de a cere Parlamentului de la Madrid aprobarea de a organiza consultarea populară, solicitarea care are toate șansele să fi respinsă de vreme ce Partidul Popular aflat la guvernare domină legislativul spaniol.

A doua etapă ar fi organizarea referendumului fără permisiunea expresă a Parlamentului național, consultare care ar fi legală în baza statutului de autonomie a Cataloniei, după cum susține Artur Mas. Potrivit deciziei Guvernului catalan, eventualul scrutin ar putea fi organizat pe 9 noiembrie, iar cetățenii ar trebui să răspundă la două întrebări: ”Sunteți de acord ca regiunea Catalonia să devină un stat?, Dacă răspunsul este da, vreți ca acest stat să fie independent?”. Iar în cazul în care Guvernul central respinge organizarea refendumului, autoritățile catalane își propun să profite de alegerile regionale programate pentru 2016 pentru a organiza atunci și un scrutin pentru autodeterminare.

În ceea ce privește reacția Bruxelles-ului la diferendele din Spania, liderii UE i-au avertizat pe catalani că dacă își vor obține independența vor fi nevoiți să reia întreg procesul de aderare la blocul comunitar, o țintă greu de atins pentru că Spania ar putea foarte bine să se opună aderării noului stat.

În ultimii trei ani mișcarea pentru obținerea independenței Cataloniei s-a intensificat. În 2012 și 2013, milioane de catalani au ieșit în stradă cu ocazia Zilei Naționale de pe 11 septembie, cerând dreptul de a se exprima prin vot cu privire la separarea regiunii lor de Regatul Iberic. Cu o populație de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni autonome ale Spaniei și are o puternică identitate culturală și lingvistică. Dorința locuitorilor ca provincia lor să devină un stat de sine stătător a fost alimentată în mare parte de resentimentele împotriva Guvernului central apărute pe fondul crizei economice.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *