Premierul Alexis Tsipras acuză Spania și Portugalia că sabotează șansele guvernului de a prelungi acordul de asistență financiară a Greciei, potrivit Reuters. Premierul grec a reacționat vehement la criticile conform cărora Atena a înscenat o retragere pentru a-și asigura o serie de beneficii în fața creditorilo europeni, afirmând: “Planul lor a fost și este să ne înlăture de la putere Guvernul sau să-l aducă la capitulare necondiționată înainte ca munca noastră să înceapă să dea rezultate și înaintea (apariției) unui exemplu grec care ar afecta alte țări.”
Nu mai departe de luna ianuarie, partidul Syriza a lui Tsipras a fost ales în urma promisiunii făcute poporului elen de a pune capăt măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaționali. În cursul săptămânii trecute, programul de sprijin financiar acordat Greciei a fost extins cu patru luni de către 19 membri ai zonei euro. Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis le-a promis concetățenilor săi că nu va crește T.V.A.-ul pentru medicamente și alimente. În programul electoral al lui Tsipras erau cuprinse legi menite a crește veniturile prin adoptarea unor măsuri împotriva evaziunii fiscale. De asemenea, premierul grec a venit cu proiecte prin care să ușureze greutățile îndurate de greci, mulți dintre ei văzându-și standardale de viață prăbușite în urma crizei financiare din 2008.
Un sondaj publicat la postul de televiziune grec Skai arată că pentru moment, popularitatea lui Tsipras este ridicată, majoritatea grecilor susținând guvernul în negocierile cu partenerii săi europeni. Peste 50% consideră aceste negocieri un success, dar sunt și destui cei care o consideră drept un eșec.
Promisiunile partidului Syriza au întâmpinat critici atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. La Atena, manifestanții spun că Syriza a uitat de promisiunile din campania electorală și că și-a temperat discursul critic la adresa creditorilor internaționali ai grecilor. Pe plan extern, premierul spaniol Mariano Rajoy a numit programul electoral ca fiind “imposibil de realizat”. Critica sa pornește însă și din teama amenințării noii mișcări Podemos, îndreptată de asemenea spre încetarea măsurilor de austeritate impuse de guvernul spaniol, mișcare a cărei popularitate crește, prezentând o adevărată provocare pentru Partidul Popular conservator al lui Rajoy.
În același timp, Portugalia, aflată și ea în pragul alegerilor, neagă orice implicare defavorabilă în negocierile Greciei cu partenerii Euro, premierul Pedro Passos Coelho afirmând ziarului Expresso că “e posibil să fi existat o intenție politică de a crea această idee, însă nu este adevarată”.
Rămâne de văzut în zilele următoare dacă temerile lui Tsipras că Madridul și Lisabona, în dorința de a-și asigura încă o victorie în alegerile de anul acesta, ar fi complotat împotriva cabinetului său sunt fondate.