China se pregătește de un nou val de falimente în industrie, pe fondul unei economii încetinite, ce forțează companiile să-și achide datoriile, informează The Guardian.
Premierul Li Keqiang a avertizat liderii fabricilor din sectorul privat să se astepte la incapacitatea de plată, în contextul în care a doua economie a lumii se va confrunta cu o serie de „provocări serioase” în anul ce se desfașoară.
Avertismentul dat de Li a venit după eșecul companiei Shangai Solar Energy de a înapoia datoria de un miliard de yuan (118 milioane de lire) săptămâna trecută.
Unii analiști estimează că decizia de a permite firmelor îndatorate sa dea faliment pentru a menține echilibrul economic este un semn că autoritățile și-au învațat lecția din experiența Japoniei din anii 1980 și începutul 1990, când țara s-a confruntat c-o situație similară. Atunci, Tokyo a fost catapultat pentru două decenii într-o perioadă de stagnare economică după ce a permis companiilor „zombie” sa nu declare falimentul.
Producția sectorului industrial chinezesc a scazut în ultimii cinci ani, expertizele arătând un ritm mai accelerat decât așteptările inițiale. Randamentul industrial a crescut doar cu 8,6% în lunile ianuarie și februarie, acesta fiind cea mai scazută creștere înregistrată din aprilie 2009.
Drept urmare, PIB-ul Chinei a crescut cu doar 7,7% în 2013, neschimbându-și valoarea față de anul precedent și înregistrând cea mai scăzută ascendență din anul 1999.
Cu toate acestea, primul ministru Li Keqiang rămane optimist, declarând că nu cifra profitului în sine este importantă ci asigurarea unor locuri de muncă stabile și creșterea salariilor.
„Anul trecut, fără a lua nicio măsură de stimulare economică, am reușit să atingem ținta stabilită. De ce nu am putea-o face și anul acesta ?”