Cercetătorii și chirurgii australieni au transplantat cu succes o inimă care nu mai funcționa folosind în premieră o tehnică care ar putea crește șansele de reușită a operațiilor de transplant cu până la 30%. Inima donatorului fusese resuscitată într-o operație considerată cel mai mare progres în chirurgia pe cord din ultimul deceniu, precizează The Telegraph.
Oamenii de știință au creat un aparat care conectează inima ,,moartă’’ la un circuit care îi readuce bătăile și o ține caldă. În trecut, astfel de tranplanturi depindeau de pacienți care se aflau în moarte cerebrală, dar a căror inimă înca bătea. Primul pacient care a beneficiat de această operație a fost o femeie de 57 de ani din Sidney. Michelle Gribilar, care suferea de insuficiență cardiacă congenitală, spune că acum se simte ,,de parcă ar avea 40 de ani’’.
Avantajul acestei noi tehnici este că inima donată (și care până de curând trebuia să fie și vie) nu mai este nevoită să fie păstrată la rece. Acest lucru putea deteriora cordul. Experții spun că procedura ar putea salva cu 20-30% mai mulți pacienți. Pe lângă asta, tehnica va permite folosirea unui număr mai mare de inimi pentru transplanturi întrucât se vor putea folosi organe de la persoane aflate în moarte cardiacă.
,,În toată cariera noastră, cea mai mare piedică a fost disponibilitatea redusă a donatorilor de organe’’, a spus profesorul Petere MacDonald de la Spitatul St. Vincent. Următorul pacient care se pregătește pentru operație este Jan Damen în vârstă de 43 de ani.