Posibilitatea ca actualul conflict dintre Rusia și Ucraina să evolueze într-un război deschis aduce Statele Unite și aliații săi în fața unor decizii dificile: cum să ofere suport unui stat prieten pe care nu au nicio intenție să îl accepte ca membru NATO cu drepturi depline, informează Reuters.
În ceea ce pare a fi o evoluție dramatică a crizei din Ucraina, trupele ucrainene au distrus o parte din vehiculele rusești ce au intrat pe teritoriul său. Moscova a declarat că susținut că astfel de informații țin de domeniul „fanteziei”, însă oficialii NATO au confirmat evenimentele, catalogând acțiunea drept o „incursiune” pe teritoriul Ucrainei. Kievul nu a specificat dacă vehiculele erau conduse de trupe ruse sau de rebeli separatiști.
Dacă Moscova ar întreprinde însă astfel de acțiuni asupra unui stat membru NATO, asta ar duce inevitabil aplicarea prevederilor din Capitolul 5 cu privire la apărare și astfel ar putea exista un pretext suficient pentru izbucnirea unui război. Ucraina nu este însă membru NATO, iar oficialii occidentali susțin că nici nu va deveni într-un viitor foarte apropiat.
Washingtonul și-a petrecut ultimele 5 luni condamnând atitudinea președintelui rus, Vladimir Putin, descriind acțiunile din Ucraina ca fiind inacceptabile. În realitate însă, liderii americani și cei europeni nu vor decât să evite o potențială confruntare între două superputeri nucleare. Oficialii declară că nici nu se pune problema unei implicări militare directe din partea NATO în estul Ucrainei.
Oficialii Statelor Unite au declarat că în cazul în care Moscova va merge și mai departe, vor fi adoptate sancțiuni mai drastice, Rusia va fi alungată din forumurile internaționale iar Ucraina va primi suport non-letal.
Rusia a fost deja supusă unor sancțiuni și presiuni de ordin economic, dar Moscova nu a manifestat nicio schimbare în direcția politicii externe. Unii critici susțin însă că reținerea SUA și pasivitatea statelor europene nu fac decât să îl încurajeze pe Vladimir Putin să meargă și mai departe cu agresiunile.
Suportul cu armament pentru Kiev va fi limitat, rezumându-se la arme de putere redusă care ar putea să îi ajute pe ucrainieni să încetinească o posibilă invazie a trupelor ruse, dar nu să o și împiedice.
O schimbare s-ar putea produce anul viitor dacă propunerea de a trimite trupe americane în Europa pentru antrenarea ucrainenilor va fi aprobată de Congresul american.
Indiferent dacă Putin va mai depăși sau nu o altă limită, oficialii americani spun că Rusia va fi supusă mai multor sancțiuni dacă sprijinul pentru separatiști nu încetează. Un moment cheie va fi reprezentat de summitul NATO de la începutul lui septembrie, care se va desfășura în Marea Britanie.