Home / Politica si... / Alegeri / Posibilitatea unui nou război rece – pretext pentru câștigarea electoratului indecis la alegerile europarlamentare

Posibilitatea unui nou război rece – pretext pentru câștigarea electoratului indecis la alegerile europarlamentare

Limagesiderii politici europeni îl contestă public pe Vladimir Putin, însă în realitate mulți dintre ei îi mulțumesc în tăcere liderului de la Kremlin pentru un lucru: discuțiile despre posibilitatea unui al Treilea Război mondial pe fondul crizei din Ucraina ar putea să îi determine pe alegători să înceteze criticile și să înceapă să simpatizeze Uniunea Europeană, informeaza Reuters.

Radicalii eurosceptici ce au ca principală critică măsurile de austeritate, birocrația de la Bruxelles și dificultățile întâmpinate de moneda euro, vor mai avea ceva șanse în alegerile europarlamentare din această lună, dar tancurile și navele echipate cu rachete ce patrulează în Piața Roșie, pe măsură ce granițele estice ale Europei devin tot mai nesigure, pot determina schimbări în deciziile alegătorilor concentrându-le atenția asupra rolului UE în apărarea drepturilor omului și menținerea păcii în ultimele 6 decenii.

Criza din Ucraina a oferit prilej criticilor la adresa Bruxelles-ului să ia amploare demonstrând incapacitatea militară și lipsa de coeziune diplomatică. Marile partide politice speră că regimul autoritar al lui Vladimir Putin și riscul unui război vor determina o creștere a voturilor pentru Parlamentul European.

“Am impresia că vom vedea o serie de polemici împotriva declinului significant al UE. Tot mai mulți oameni încep să reflecteze și să își schimbe viziunile având în vedere situația din Ucraina”, a declarat David McAllister, candidatul principal din partea partidului cancelarului german Angela Merkel (CDU) pentru alegerile europarlamentare .

Partidele tradiționale ce promovează integrarea europeană speră că această criză va determina mai mult de 400 de milione de alegători să voteze familiaritatea în locul unei schimbări radicale, însă un grup divers de grupuri anti-Bruxelles, precum Frontul Național Francez, UKIP din Marea Britanie sau Partidul Danez al Libertății continuă să învinovățească UE de alimentarea conflictului.

Ucraina a reprezentat una dintre temele principale ale dezbaterilor ce au avut loc între principalii patru candidați pentru conducerea Comisiei Europene. Candidatul de centru-dreapta Jean-Claude Juncker a declarat că “proiectul de pace ce a stat la baza înființării Uniunii Europene este relevant din nou“. Dovezile sugerează că această criză ar ajută partide aflate în prim plan precum CDU, datorită rolului jucat de Angela Merkel în eforturile diplomatice de soluționarea conflictului prin dialogul cu Putin.”

Odată cu schimbarea politicii externe și încurajarea mișcărilor violente pro-ruse din Crimeea de către Rusia, cetățenii europeni tind să revină la partide bine cunoscute, care au o istorie înaintată și au guvernat în perioade de stabilitate. Matthias Machnig, manager în campania electorală al Partidului Social Democrat German(SPD) susține că “Ucraina a demonstrat importanța UE, ce reprezintă un factor de stabilizare, un proiect european de pace.”

Jose Ignacio Torreblanca, cercetător în cadrul Consiliului European de Relații Externe susține ca anul acesta s-a acordat o atenție mult mai mare politicilor externe în comparație cu 2009, datorită conflictelor din Ucraina iar asta duce la îmbunătățirea platformelor electorale ale marilor partide.

Partidele euro-sceptice au încercat să obțină și ele suport folosind Ucraina ca și pretext. Marine Le Pen, liderul partidul de extremă dreaptă Frontul Național Francez a declarat că “UE este responsabilă pentru dezastrul din Ucraina”Alegerile europarlamentare vor avea loc 25 mai în cele 28 de state membre UE.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *