Yoani Sanchez este o bloggeriță cubaneză cunoscută pe tot mapamondul datorită luptei pe care o duce pentru libertatea de exprimare în Cuba și critica adusă regimului de la Havana. Una dintre cele mai puternice voci ale dizidenței cubaneze, Yoani Sanchez este câștigătoarea a numeroase premii internaționale și a devenit simbolul luptei împotriva unui regim represiv ce încalcă libertatea de exprimare și de acces la informație prin propagandă, cenzură, violență și conexiune aproape inexistentă la internet.
Yoani Maria Sanchez Cordero s-a născut în 1975 și încă din timpul liceului, atunci când Cuba se confrunta cu criza rezultată după prăbușirea URSS, a realizat că viața cubanezilor este departe de a fi visul socialist prezentat de regimul Castro în mod obsesiv și continuu. În cadrul a numeroase interviuri, Yoani a declarat că dorința ei pentru libertate a pornit din conștientizarea lipsei de intimitate a vieții private a cubanezilor, datorită poliției politice dar și datorită încercării regimului de a controla și suprima libertatea de gândire și expresie prin propagandă.
Sanchez a absolvit filologia, dar în 2002 a hotărât să părăsească Cuba împreună cu soțul ei Reinaldo Escobar (și el activist pentru drepturile omului) și să se stabilească pentru o perioadă în Elveția. Aici, Yoani și-a descoperit pasiunea pentru IT. După doi ani, aceasta se va întoarce în Cuba unde va începe lupta împotriva regimul prin blogging și publicații online.
În 2004, Yoani Sanchez pune bazele, alături de alți dizidenți cubanezi, revistei Consenso, bazată pe dezbaterea deciziilor de la nivel politic și a problemelor cotidiene ale cubanezilor. Următorul pas a fost constituirea portalului online Desde Cuba (“Din Cuba”) unde o serie de bloggeri și activiști postează părerile și viziunea lor asupra regimul lui Fidel Castro.
Lupta pentru libertate va începe cu adevărat în 2007, odată ce Yoani va crea blogul Generation Y. Inițial, reprezentanții politici nu au fost interesați de criticile prezentate pe blog, având în vedere că sub 5% din populația Cubei are acces la internet, iar ideile lui Sanchez nu ar fi putut avea un ecou prea mare în acest context. Cu toate acestea, vocea lui Sanchez a fost auzită căpătând din ce în ce mai multă amploare atât pe insulă cât și în afara ei, Generation Y bucurându-se de o mare atenție și pe plan internațional. Publicații precum The Huffington Post și New York Times i-au preluat postările de pe blog cubanezei făcându-i cunoscută cauza în întreaga lume. Ba chiar mai mult, postările ei sunt traduse chiar și în prezent în peste 18 limbi. Reacțiile din partea administrației Castro nu vor întârzia însă să apară.
Blogul Generation Y va fi blocat de nenumărate ori. Oficialii guvernului au susținut că Yoani Sanchez nu este o persoană reală și că blogul e o strategie a americanilor. Guvernul cubanez a susținut că nu Sanchez ar fi cea care realizează postările ci soțul acesteia, după cum ea însăși declara într-un interviu pentru VICE: „Discursul oficial cubanez este foarte machista, când o femeie li se opune nu știu cum să reacționeze așa că au încercat să demonstreze că soțul meu s-ar afla în spatele blogului.” Yoani a fost reținută de nenumărate ori și i-a fost refuzat dreptul de a călători în afara Cubei (chiar și atunci când a trebuit să meargă pentru a primii premiile pe care le câștigase).
Încă din 2008 blogul Generation Y nu a mai putut fi accesat în Cuba ca urmare a intervenției guvernului. În același an Sanchez s-a aflat în topul celor mai influenți 100 oameni din lume conform Time Magazine.
Din 2008 și până în prezent Yoani și-a continuat activitatea pe blog fără a-și putea vedea postările sau a avea acces la internet. Aceasta a continuat să publice cu ajutorul a diverse persoane din afara Cubei cărora le trimite textele iar aceștia le postează în numele ei, în ceea ce se numește blind blogging.
În 2014, Yoani Sanchez a inaugurat primul ziar independent online din Cuba- 14ymedio, după 50 de ani în care singura sursă de informație era ziarul partidului, Granma. Publicația a fost blocată temporar de reprezentanții guvernului însă ea continuă să existe și la momentul actual.
Yoani Sanchez este simbolul luptei pentru libertatea de exprimare și drepturile omului motiv pentru care în 2012, regizoarea elvețiană Barbara Miller a decis ca aceasta să fie unul dintre personajele documentarului său Forbidden Voices-How to Start a Revolution with a Laptop, alături de alte doua activiste din China și Iran.
Surse:
http://ijnet.org/en/blog/yoani-s%C3%A1nchez%E2%80%99s-14ymedio-aspires-become-go-source-independent-news-cubans
https://generacionyen.wordpress.com/
http://www.huffingtonpost.com/yoani-sanchez/