Articol redactat de Oana Florea
Cel puțin 110 persoane au fost ucise în urma unui masacru lansat împotriva fermierilor din nord-estul Nigeriei relatează Al Jazeera. Crimele au avut loc în dupa-amiaza zilei de sâmbătă în satul Koshobe și în alte comunități rurale aproape de Maiduguri, capitala statului Borno, puternic afectat de conflicte.
Coordonatorul umanitar în Nigeria al Națiunilor Unite, Edward Kallon, a declarat că atacul brutal a fost produs de oameni înarmați pe motociclete, victimele fiind bărbați și femei care își lucrau pâmânturile. Kallon a adăugat că există posibilitatea ca mai multe femei să fie răpite, incidentul fiind cel mai violent atac direct asupra civililor din acest an în Nigeria.
Autorul atacului nu este încă cunoscut, însă grupul armat Boko Haram și facțiunea desprinsă, Statul Islamic din Provincia Africii de Vest (Islamic State în West Africa Province – ISWAP) au organizat atacuri mortale în zonă în ultimii ani. Ambele grupuri sunt active în regiune, atacatorii omorând cel puțin 30 000 de oameni în ultimul deceniu.
Președintele nigerian Muhammadu Buhari a denunțat ultimul masacru: „Condamn uciderea fermierilor noștri de către teroriștii din statul Borno. Întreaga națiune suferă din cauza acestor crime lipsite de sens.”
Guvernatorul Borno, Babaganan Umara Zulum, le-a spus jurnaliștilor că cel puțin 70 de fermieri au fost uciși. Acesta a făcut declarații în satul Zabarmar după ce a participat la înmormântarea a 43 de victime.
Zulum a cerut guvernului federal să recruteze mai mulți soldați pentru a proteja fermierii din regiune. Guvernatorul a adăugat că oamenii au de luat o decizie dificilă: „Pe de o parte, dacă stau acasă pot muri de foamete, iar pe de altă parte, dacă merg pe câmp riscă să fie uciși de atacatori.”
Buluma Bakarti, un analist de la la Institutul Tony Blair pentru Schimbări Sociale, consideră că eșecul controlării Boko Haram a afectat viețile oamenilor și economia. Acesta a declarat pentru Al Jazeera că forțele de securitate pierd acest război. În prima jumătate a anului trecut forțele de securitate au pierdut 800 de vieți, iar armata nigeriană a adoptat o nouă strategie pentru a reduce pierderile. Noua strategie bazată pe retragerea soldaților din zonele rurale și antrenarea lor în tabere militare specializate a redus pierderile omenești, însă a permis controlul luptătorilor Boko Haram asupra zonei rurale.
Vincent Lelei, coordonator umanitar adjunct al Națiunilor Unite, a declarat pentru Al Jazeera că oamenii din regiune trăiesc cu o frică uriașă. Lelei a adăugat că statul Borno are condițiile necesare pentru ca viețile oamenilor să se îmbunătățească rapid, însă violența împotriva civililor neînarmați reduce această oportunitate.