Un nou studiu realizat la nivel global dezvăluie faptul că un număr foarte mare de copii nu aleargă atât de repede precum părinţii lor, pe când aceştia erau tineri, scrie BBC.
În cadrul întâlnirii anuale a American Heart Association, s-a atras atenţia asupra unui lucru îngrijorător: timpul acordat de tineri fitness-ului este în scădere. Acest studiu a fost realizat cumulând date din 46 de ani şi a avut peste 25 milioane de subiecţi, mai exact tineri din 28 de ţări. În medie, copiii aleargă în prezent 1,6 km într-un timp total mai mare cu 90 de secunde decât timpul obţinut de echivalenţii lor în urmă cu 30 de ani.
Obezitatea infantilă
În rândul tuturor populaţiilor, rezistenţa cardiacă, condiţionată de cât de mult poate alerga un copil într-un interval de timp, se pare că are tendinţa de a scădea. La fiecare 10 ani se înregistrează o scădere a acesteia cu aproximativ 5%. Aceste schimbări pot fi observate atât la fete cât şi la băieţi cu vârsta cuprinsă între 9 şi 17 ani. Din păcate, ameninţarea cea mai mare o reprezintă obezitatea, deoarece acestea influenţează activitatea inimii.
Deşi cu această problemă se confruntă în mare parte ţările vestice, acest fenomen este întâlnit şi în unele părţi din Asia precum Coreea de Sud, Hong Kong şi China. Cercetătorul care a iniţiat acest studiu, doctorul Grant Tomkinson din cadrul Universităţii Australiei de Sud, susţine faptul că între 30% şi 60% din aceste cazuri de scădere a performanţei sportive se datorează creşterii masei de grăsime. Bineînţeles, toate acestea pot fi evitate printr-un comportament pro-activ faţă de tineri, prin încurajarea acestora în favoarea exerciţiilor fizice şi a unui stil de viaţă sănătos.
60 de minute pe zi
„Dacă un tânăr nu are o condiţie fizică bună acum, va fi predispus la viiitoare afecţiuni cardiace,” afirmă doctorul Tomkinson Cel mai important pentru sănătatea unui tânăr este menţinerea unei vieţi active. Cel puţin o oră pe zi de activitate fizică este indicată, aceasta variind de la alergat, mersul pe bicicletă şi până la o simplă plimbare.
„La fel de important este şi tipul de exerciţiu fizic pe care îl alegem,” adaugă profesorul Michael Gwitz, membru al Asociaţiei Americane a Cardiologiei. Aceste exerciţii ar trebui să ne facă să transpirăm şi mai ales ar trebui să fie „dinamice şi susţinute” pentru a se încadra în categoria fitness-ului cardiovascular.
Din păcate „inactivitatea fizică în copilărie poate avea repercusiuni asupra sănătăţii adultului”, susţine Christopher Allen, membru al Asociaţiei Britanice a Cardiologiei.
„O viaţă activă poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Încurajându-ne copiii să ducă o viaţă activă de la o vârstă fragedă, le putem proteja inimile pentru când vor fi adulţi. Un efort comun al părinţilor, şcolii şi al comunităţii poate îndrepta copiii spre cele 60 de minute necesare de exerciţiu fizic pe zi”, a mai declarat acesta.