Guvernul din Afganistan a renuntat la intentia de a introduce in noul Cod Penal lapidarea publica drept pedeapsa pentru adulter, informaza The Guardian. Hotararea a fost luata dupa ce o varianta a proiectului a iesit la iveala, ceea ce a provocat un val de critici la nivel international.
Intr-un interviu pentru Radio Europa Libera, presedintele Afganistanului, Hamid Karzai, a tinut sa precizeze ca legea care a devenit un simbol al brutalitatii talibanilor, in vremea cand acestia erau la putere, a fost respinsa de ministrul Justitiei. Ministru care a precizat, potrivit The Guardian, ca desi a existat propunerea ca pedeapsa cu lapidarea sa fie prevazuta in noul cod, ea nu va aparea in legislatie pentru ca nu este nevoie ca aceasta problema sa fie reglementata. „Aspectele legale ale infractiunii si pedepsei sunt pe deplin abordate si nu este nevoie ca aceasta chestiune sa fie reglementata in noul cod.”, se arata intr-o declaratie a ministrului, citata de cotidianul britanic.
Grupurile care apara drepturile omului si care au fost, de altfel, primele care au adus in atentia publica proiectul de lege, au avertizat ca, desi decizia Guvernului este una corecta, simpla intentie de a impune o astfel de pedeapsa arata cat de fragile sunt castigurile inregistrate in ultimul deceniu in domeniul drepturilor omului si in special al drepturilor femeilor.
In contextul retragerii trupelor straine din Afganistan de anul viitor, activistii se tem ca odata ce atentia politica nu va mai fi indreptata atat de intens inspre aceasta zona, toate progresele inregistrate pana acum vor deveni din ce in ce mai nesemnificative. „Trebuie ca lumea sa isi dea seama ca fara o presiune constanta asupra Guvernului afgan pentru ca drepturile femelior sa fie respectate, nu vor exista drepturi ale femeilor”, afirma Heather Barr de la Human Rights Watch.
Actualul Cod Penal al Afganistanului este in vigoare de peste 30 de ani. In prezent, Guvernul de la Kabul lucreaza la un nou cod care sa includa reglementari ce vizeaza, de exemplu, spalarea de bani sau infractiunile pe internet, care fie nu au fost pana acum incluse, fie nu existau la momentul elaborarii legislatiei.