Articol realizat de Andreea Ianoșiu
Parlamentul Turciei a aprobat instalarea de forțe militare pentru a se alătura celor rusești la punctul de observare din Nagorno-Karabah, după ce Armenia și Azerbaijan au semnat un acord de încetare a ostilităților mediat de Moscova, potrivit Al Jazeera.
Implicarea Turciei în acest conflict își are originile în legăturile puternice (militare, culturale, lingvistice) pe care le are cu Azerbaijan. Mai mult, potrivit președintelui Erdogan, cele două țări sunt ”o națiune, două state”. În ceea ce privește relația cu Armenia, cea din urmă nu uită uciderea a 1,5 milioane de armeni în perioada târzie a Imperiului Otoman, ”genocidul armenilor”, afirmație cu care Turcia este în dezacord.
Procesul în desfășurare permite trupelor Turciei să staționeze în Nagorno-Karabakh un an, ca parte a acordului dintre Ankara și Moscova, pentru a monitoriza cum decurge procesul de încetare a ostilităților. Operațiunea nu se va desfășura în totalitate prin intermediul prezenței fizice, ci monitorizarea se va face cu ajutorul dronelor și a altor mijloace tehnice.
Între timp, aproximativ 2000 trupe de menținere a păcii din Rusia se pregătesc să fie trimise în regiune.
Nagorno-Karabakh este o regiune care face parte din Azerbaijan, însă este sub controlul forțelor etnice din Armenia de când s-a sfârșit războiul din 1994, cu aceiași actori și din aceleași motive.
Astfel. Turcia a acuzat Armenia pentru faptul că ocupă teritoriul azer și de aceea este solidară Azerbaijanului. Ankara a blamat grupul de la Minsk – format din Rusia, Franța și SUA, cu scopul de a media conflictul – pentru că a înghețat această problemă de aproximativ trei decenii.