Parlamentul turc a aprobat un proiect de lege care înăsprește controlul guvernamental asupra internetului, informează BBC News.
Potrivit noii legi, autoritatea guvernamentală a telecomunicațiilor din Turcia va putea să blocheze site-uri fără a avea aprobarea justiției, iar furnizorii de internet vor fi obligați să stocheze timp de doi ani și să pună la dispoziția autorităților date legate de activitatea utilizatorilor. Cu alte cuvinte, agenția trucă de telecomunicații va putea să adune date cu privire la toți utilizatorii de internet fără restricții sau limite legale, iar aceștia ”nu vor putea niciodată să afle când și cum au fost colectate informațiile respective”, au avertizat reprezentanții Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa(OSCE).
Proiectul de lege a fost adoptat după o dezbatere aprinsă în Parlamentul de la Ankara, unde partidul AK, al premierului Recep Tayyip Erdogan, se bucură de o largă majoritate. În timpul dezbaterii, un deputat din tabăra opoziției l-a comparat pe liderul guvrenului cu Adolf Hitler, afirmând că atunci când a venit la putere, Erdogan a vorbit despre consolidarea democrației în Turcia, iar acum înceracă să implementeze fascismul în țară. ”Amintiți-vă că Adolf Hitler a folosit aceleași metode când a ajuns la putere”, a avertizat Hasan Oren, membru al Partidului Popular Republican, potrivit BBC News.
În schimb, vicepremierul Bulent Arinc a încercat să minimalizeze importanța noii măsuri afimând că în Turcia nu există cenzură pe internet, presa este liberă, iar cetățenii sunt mult mai liberi în comparație cu cei din alte țări.
Proiectul de lege, care va intra în vigoare după ce va fi semnat de președintele Turciei, Abdullah Gul, a stârnit deja valuri de critici. Reprezentanții opoziției au catalogat reglementările drept un atac la libera exprimare, însă reacții dure au venit și din partea societății civile. ”Noua lege privind internetul este catastrofală pentru Turcia.(…)Cenzura și supravegherea devin legale, ceea ce intră în contradicție cu Constituția noastră și cu toate convențiile internaționale semnate de Turcia”, a afirmat Özgür Uckan, profesor în cadrul departamentului de comunicare de la Universitatea Bilgi din Istambul, potrivit The Guardian. El a avertizat că noile reglementări conferă puteri aproape nelimitatea autorității telecomunicațiilor din Turcia, transformând-o întru-un organism asmănător NSA-ului de peste ocean.
În plus, avertizează Uckan, legea este periculoasă și din punct de vedere economic. ”Toate datele secrete ale companiilor vor fi accesibile statului. Companiile care își pot perimite, își vor muta operațiunile în altă parte”, precizează Özgür Uckan, citat de cotidianul britanic.
”Este îngrijorător că legea pune controlul internetului în mâinile Guvenului și exclude supravegherea judiciară.(…)Și Guvernul a demonstrat deja că are foarte puțină toleranță față de opiniile defavorabile”, consideră Andrew Gardner de la Amnesty International.
Și înainte de adoptarea acestei legi, în Turcia au existat restricții asupra internetului, mii de site-uri fiind blocate încă de anul trecut. De altfel, premierul Recep Tayyip Erdogan a criticat în mod deschis internetul, afirmând, printre altele, că rețelele sociale sunt ”cel mai grav pericol pentru societate”. Atât Twitter cât și Facebook au fost utilizate pe scară largă de către protestatarii anti-guvernamentali pentru a răspândi informații în timpul demonstrațiilor din vara anului trecut.