Parlamentul interimar din Tunisia a pus în aplicare unul din ultimii pași pentru transformarea regimului țării într-unul democratic prin adoptarea unei noi legi electorale. Aceastea va permite funcționarilor civili să fixeze date pentru sondajele legislative și prezidențiale, relatează BBC.
Decizia a fost luată după revolta populară de acum 3 ani, care l-a forțat pe Zine El-Abidine Ben Ali să renunțe la funcția de președinte. Discuțiile din Adunarea Constituantă Națională au fost intense din cauza discuţiilor privind interzicerii oficialilor din timpul regimului lui Ben Ali să candideze. În cele din urmă, măsura a fost respinsă cu o diferenţă de un singur vot, după ce formaţiunea islamistă Ennahda, care a câştigat alegerile parlamentare, s-a opus acesteia.
Principala formaţiune de opoziţie, Nidaa Tounes, este condusă de fostul președinte al parlamentului din timpul preşedinţiei lui Ben Ali. ,,Respingerea expulzării politice trasmite un mesaj puternic, și anume că revoluția noastră continuă, fără a lăsa loc răzbunărilor”, a fost citat Khemais Kessila de la Nidaa Tounes de către agenția de știri Reuters. ,,Arată că noi evităm orice diviziune.”
De asemenea, una dintre prevederile noii legi electorale impune o paritate în privinţa numărului de bărbaţi şi de femei de pe listele de candidaţi ale partidelor.
Ennahda a format primul guvern după mandatul lui Ben Ali, însă i-a cedat puterea la începutul anului prim-ministrului Mehdi Jomaa, după adoptarea noii Constituţii şi pentru a pune capăt crizei politice cauzată de asasinarea a doi lideri ai opoziției.