În ultima săptămâna ostilitățile dintre Israel și Fașia Gaza au produs moartea a peste 200 de persoane și circa 1.500 de răniți din Fâșia Gaza. Într-o astfel de situație, misiunea medicilor de ambulanță s-a transformat într-o cursă acerbă pentru supraviețuire în încercarea de a-și face meseria și de a preveni ca numărul deceselor să crească.
Un raport recent al ONU dezvăluie ca un procent de 77% dintre victime este reprezentat de civili, potrivit CNN. În aceste condiții, paramedicii palestinieni își riscă viețile în încercarea de a-i salva pe răniți, expunându-se în cele mai periculoase zone și fiind constant sub amenințarea rachetelor detonate de armata israeliană.
Medicii de ambulanță și șoferii ambulanțelor se tranformă în medici de război riscându-și propriile vieți pentru a le salva pe ale altora, pe frontul din Fâșia Gaza. Chiar și așa, fiecare dintre ei poartă asupra sa urmele războiului, fizice, dar și mai pregnant pe cele emoționale. Fiecare dintre ei poartă asupra sa umbra morții pacienților: tineri, copii, uneori colegi sau rude. O parte din paramedici au deja experiența războiului, activând și în perioada conflictului din 2008-2009. Șeful serviciului de urgență din Gaza, Dr. Bashar Mourad, a relatat reporterilor CNN că atunci 30 de paramedici au fost uciși și aproape toate ambulanțele au fost distruse. Acum însă, se pare că e ceva mai norocos, până acum doar 15 paramedici au fost răniți. Acesta știe cât de important este să acționezi rapid în astfel de situații, în conflictul din 2008-2009, fiul său în vârstă de 10 ani a fost rănit:“Timpul e o chestiune de viață și de moarte”, declară acesta.
În fiecare moment medicii sunt într-o așteptare continuă a inevitabilului. Paramedicii lucrează în ture de 24 de ore. În mod constant, centrul de urgență se cutremură sub impactul bombelor și câte o fereastră se mai sparge. Din când în când mai cade câte o bucată dintr-un perete. Unul dintre medicii de gardă povestește reporterilor:“Războiul nu aduce nimic bun. Nu ne place războiul. Vrem ca războiul ăsta să se termine”.
Lupta paramedicilor cu timpul și cu moartea începe cu un apel telefonic la 101- numărul de urgență din Gaza. Odată ce sună telefonul, echipa de pe ambulanță pornește spre unul dintre locurile ascunse în fum la orizont.
Războiul afectează diferit fiecare persoană. Paramedicii sunt cu toții de acord însă că cel mai greu de suportat sunt rănile emoționale. Unul dintre aceștia, Yassin Mutier, în vârstă de 39 de ani, relatează: “Înlăuntrul nostru suntem plini de furie pe măsură ce presiunea devine tot mai mare. Asta pentru că știm că acțiunile noastre sunt o chestiune de viață și de moarte. Din păcate, toate aceste trăiri le luăm cu noi acasă și adesea ne certăm cu familiile noastre din cauza asta”. Un alt medic, Ra’aid Shaheen , povestește cum cele 20-30 de curse pe care le face într-o zi pot fi periculoase: “Odată doar dusesem o victimă iar în drum spre stația de urgență am trecut pe lângă o secție de poliție. Deodată rachetele au început să cadă precum picăturile de ploaie asupra secției iar undele de șoc ale exploziei ne-au răsturnat mașina ca pe o jucărie. Altădată am auzit că doi copii ce vindeau înghețată au fost loviți de o explozie în cartierul Al Shajaya, când am ajuns acolo nu mai putut face nimic decât să le adunăm rămășițele corpurilor.”
La începutul săptămânii, tot acest coșmar a fost pe punctul de a se opri, atunci când Egiptul a lansat o propunere pentru încetarea focului între Israel și Gaza, însă bucuria a fost de scurtă durată. Militanții au refuzat să oprească focul iar Israelul a lansat un nou val de rachete.
Perioada atacurilor asupra Fâșiei Gaza coincide cu sărbătoarea musulmană a Ramadanului. Printre rugăciune și pacienți, paramedicii se transformă în eroii de dincolo de front, lupta devenind pentru aceștia din ce în ce mai grea, iar urmele războiului din ce în ce mai adânci și mai greu de uitat.