Teoriile evoluției și a Big Bang-ului sunt reale și Dumnezeu nu este ”un scamator cu o baghetă magică”, a declarat Papa Francisc la Academia Pontificală de Științe, o afirmație care contravine viziunilor predecesorului său Benedict al XVI-lea, care a sprijinit teoria ”design-ului inteligent” cu privire la crearea lumii și a apariției vieții, relatează The Independent.
Afirmațiile lui Francisc au fost primite de experții în știință drept o încheiere a speculațiilor ”pseudoteoriilor” creaționiste și a design-ului inteligent, susținute de mulți prelați, indiferent de alilierea religioasă, inclusiv de predecesorul actualului lider al Bisericii Catolice.
Papa Francisc și-a nuanțat părerea subliniind că chiar dacă cele două teorii nu sunt incompatibile cu exisntența unui creator, acestea au totuși ”nevoie” de unul. ”Atunci când citim despre Creație în Geneză, riscăm să credem că Dumnezeu era un scamator cu o baghetă magică, fiind capabil să facă orice. Dar asta nu e așa”, a declarat Francisc. ”Big Bang-ul, despre care afirmăm în prezent că este originea întregului univers, nu se contrazice cu intervenția unui creator divin, ba chiar mai degrabă, necesită acest lucru. Iar evoluția în natură nu este neconcordantă cu noțiunea creației, deoarece evoluția cere crearea lucrurilor care evoluează”, a mai spus pontiful.
Biserica Catolică are o lungă reputație istorică cu privire la atitudinea sa anti-știință, cel mai cunoscut caz fiind cel al lui Galileo Galilei care a fost obligat să-și retragă afirmația ”eretică” potrivit căreia Pământul se învâtrte în jurul Soarelui. Totodată, pentru astfel de ”erezii”, catolicii au pedepsit în trecut cu moartea persoane care au contravenit viziunilor bisericii.
Cu toate acestea, Papa Francisc continuă o linie progresivă pornită de Papa Pius al XII-lea, care a inițiat o atitudine favorabilă pentru ideea evoluționismului și a salutat oficial teoria Big Bang-ului. De asemenea, în 1996, Papa Ioan Paul al II-lea a mers mai departe afirmând că evoluționismul este ”mai mult decât o ipoteză” și că reprezintă ”un fapt efectiv dovedit”.