Home / GeopoliticALL / ONU îndeamnă la acţiuni ferme pentru protejarea diversităţii genetice a pădurilor

ONU îndeamnă la acţiuni ferme pentru protejarea diversităţii genetice a pădurilor

Tot mai multe dintre speciile forestiere sunt supuse unei schimbări radicale, multe dintre ele aflându-se chiar pe cale de dispariţie, ca urmare a activităţilor umane şi a schimbărilor climatice, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite, relatează BBC.

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a publicat un plan de acţiune la nivel global pentru a îmbunătăţi gestionarea resurselor genetice forestiere din lume. Acesta descrie ecosistemele forestiere ca “refugii esenţiale pentru biodiversitate”.

Apelul pentru acţiune vine înaintea unei întâlniri a organizaţiei ONU din zona forestieră, care va avea loc la Roma, la sfârşitul lunii iunie. “Datele din 86 de ţări ilustrează că gradul de conştientizare despre importanţei resurselor genetice forestiere este insuficient rentabil… acesta fiind de cele multe ori pus în baza politicilor naţionale, care sunt parţiale, ineficiente sau inexistente”, a explicat Linda Collette, secretar al Comisiei FAO pentru Resurse Genetice pentru Alimente şi Agricultură (CGRFA). “Doar aproximativ 3% din specii de arbori din întreaga lume sunt utilizaţi şi îngrijiţi aşa cum ar trebui”, a adăugat ea. “Guvernele trebuie să reacţioneze şi să pună în aplicare un plan global de acţiune.Acest plan descrie resursele genetice forestiere (FGR), ca fiind “materialele ereditare, arborii şi alte plante lemnoase, specii care sunt de valoare economică, de mediu, ştiinţific sau social reală și potenţială”.

Documentul identifică 27 de priorităţi care au fost grupate în patru domenii: îmbunătăţirea disponibilităţii şi accesul la informaţii cu privire la FGR, conservarea FGR, utilizarea durabilă, dezvoltarea şi management FGR-ului, precum şi crearea unor politici sau instituţii de consolidare a capacităţilor acestor specii. Acesta mai menționează că diversitatea genetică constituie “pilonul diversităţii biologice”, care permite speciilor să se adapteze la schimbările de mediu, cum ar fi schimbările climatice şi bolile emergente. De asemenea, în cadrul planului se precizează: “FGR ar putea oferi o sursă de hrană directă pentru om şi animale, chiar şi în momentele în care culturile anuale nu sunt foarte productive.”

Lansarea planului de acţiune la nivel mondial a coincis cu publicarea unui alt raport, Stadiul Resurselor Genetice Forestiere din Lume, descrise că fiind primul de acest gen. Plantele lemnoase joacă un rol esenţial în securitatea alimentară, precum şi în furnizarea de lemn şi combustibil. Bazându-se pe datele din 86 de rapoarte naţionale, documentul FAO cuprinde 8.000 de specii lemnoase (arbori, arbuşti, palmieri şi bambus), care sunt printre cele mai utilizate de oameni.

FAO a constatat că o treime din aceste specii, aproximativ 2.400, au fost utilizate în mod activ în special pentru produsele sau serviciile oamenilor. Raportul a concluzionat: “Numărul mare de specii utilizate, multiplicitatea şi serviciile lor indică o valoare enormă pentru FGR. Această organizație doreşte să ofere un potenţial mare pentru a sprijini agricultura, silvicultura şi durabilitatea mediului, precum şi securitatea alimentară şi nutriţia, pentru o mai bună evaluare şi dezvoltare.”

Asistentul directorului general FAO pentru silvicultură, Eduardo Rojas-Briales a observat: “Pădurile oferă produse alimentare, bunuri şi servicii care sunt esenţiale pentru supravieţuirea şi bunăstarea întregii omeniri.” Acest raport reprezintă un pas important pentru răspândirea informaţiilor şi cunoştinţelor de bază necesare spre o mai bună conservare şi o mai bună gestionare a resurselor genetice forestiere preţioase ale planetei.

Despre PoliticALL

Vezi și

Legea marțială în Coreea de Sud: o măsură de protecție sau un atentat la democrație?  

Material realizat de Radu-Ioan Mocanu.    În data de 3 decembrie, președintele Coreei de Sud …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *