Home / GeopoliticALL / Europa / O săptămână de știri din Moldova de peste Prut – Moldova recunoaște victimele Holocaustului și le ascunde pe cele ale regimului comunist

O săptămână de știri din Moldova de peste Prut – Moldova recunoaște victimele Holocaustului și le ascunde pe cele ale regimului comunist

În apropierea graniței unui război rece cu Rusia, Moldova este măcinată de conflicte politice, economice și sociale. Guvernul Filip va fi pus sub lupa moțiunii în următoarea ședință a deputaților moldoveni. Politicieni mituiți să iasă din campanie electorală, cel puțin așa declară în emisiuni, cer imunitatea opiniei publice pentru a face justiție într-o țară falimentată.

TITLURILE SĂPTĂMÂNII

1. Un nou război rece la hotarele Moldovei, scrie Ziarul de Gardă. În cadrul summit-ului NATO de la Varșovia, în rezoluția finală a acestuia de 139 de puncte, Rusia este menționată de 58 de ori, Ucraina -34 de ori, războiul hibrid – 12 ori, Republica Moldova – 7 ori, România – 4. Summitul a demarcate distinctă în geopolitica actuală, experții făcând referință la declanșarea unui nou război rece între Rusia și NATO. Ministrului Apărării din RM, Anatol Șalaru a cerut să susținere membrilor prezenți să fie evacuate armamentul rusesc de pe teritoriul RM, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate.

2. Semnal îngrijorător de la Asociația Producătorilor din Industria Avicolă, transmite IPN. Volumul de carne de pasăre importată din Ucraina continua să crească, continuând să împună o barieră pentru producătorii locali. Potrivit statisticilor cu care operează Asociația Producătorilor din Industria Avicolă, de la începutul anului curent, importurile de carne de pasăre au fost în creștere, ajungând la 1400 de tone în luna iunie, în condiție de consum inter estimate la 3 mii – 3500 tone.

3. Pe pagina web avere.md sunt analizate declarațiile de avere a 245 de demnitari din RM, informează agenția de presă IPN. 186 de profiluri de pe aceasta pagină sunt ale demnitarilor care se află în funcție, restul persoanelor au fost demise, fie au plecat din funcție în baza cererii depuse. Principalele nereguli care se pot observa e plasarea cu întârziere a declarațiilor demnitarilor și prelucrarea necalitativă a datelor declarate – unele conțineau informații cu caracter personal, iar altele aveau hașurate informașii de interes public.

4. Diplomele transnistrene nu vor fi apostilate, scrie report.md. Potrivit legislației RM, entitatea numită Universitate de Stat din regiunea transnistreană nu există. Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, spune că în cazul unor cedări, Chișinăul ar nimeri într-o cursă a Moscovei.

5. Gagauzinfo.md anunță că Nicolai Dudoglo, deputat în Parlamentul RM, a susținut inițiativa Irinei Vlah, bașcanul Uniunii Teritoriale Administrative Găgăuze, cu privire la sărbătorirea în autonomie a Zilei Victoriei, indiferent de deciziile autorităților publice central de la Chișinău. Pe 20 iulie, ăn cadrul ședinței cabinetului de miniștri din Autonomie, au votat în unanimitate aprobarea proiectului de lege de a sărbători în data de 9 mai: Ziua Victoriei și Ziua Europei. Proiectul de lege va fi propus spre lecturarea ședinței parlamentare de la Chișinău.

6. 27 iulie – Ziua Moțiunilor în Parlamentul RM. Guvernul Filip va prezenta un raport în fața deputaților, menționează site-ul de știri moldova.org. Parlamentul va dezbatetrei moțiuni: moțiunea de cenzură împotriva activității Guvernului Filip, dar și moțiunile împotriva vicepremierului pentru probleme sociale, Gheorghe Brega, și alta pe numele lio Vasile Bâtcă, ministrul dezvoltării regionale din RM. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului Adrian Candu, după ședința Biroului Permanent. Moțiunile vor fi analizate după ce opt au fost înaintate de către membrii PSRM.

7. Natalia Gherman nu se află printre liderii concursului la șefia ONU, scrie Ziarul de Gardă. Natalia Gherman, ex-vicepremierul și fostul ministru de externe al Republicii Moldova figura la începutul acestui an printre candidații concursului la șefia ONU. Surse de interior spun că fostul premier socialist portughez, Antonio Guterres este favoritul Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit presei internaționale, Natalia Gherman a ocupat unul din ultimele locuri de pe lista candidaților înscriși. Postul de secretar general ONU este atribuit prin rotație regiunilor lumii. Întrucât nici unul dintre cei care au deținut acest post nu au provenit din Europa de Est, această regiune ar trebui să aibă mai multe șanse. Pe de alte parte, mai multe voci au cerut ca postul să fie atribuit unei femei, ceea ce ar fi o premieră în istoria organizației.

8. Parlamentul de la Chișinău a confirmat raportul Wiesel despre participarea României la Holocaust, transmite Europa Liberă. În declarație, Parlamentul condamnă orice tentativă de ognorare și negare a Holocaustului, care reprezintă o mare tragedie. Din păcate Parlamentului RM îi va mai trebui probabil 50 de ani să recunoască și victimle opresiunii regimului comunist.

9. Renato Usatîi, președintele partidului politic Partidul Nostru afirmă că Plahotniuc i-ar fi propus un milion jumătate de dolari pentru a părăsi RM pentru o jumătate de an, informează PRO TV. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii Puterea a Patra, în care Usatîi explică pe larg de ce Vladimir Plahotniuc și-ar fi dorit să plece din Moldova și să nu îi stea în cale în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale. Usatîi regretă de asemenea că nu a putut să ia banii, ca un accept fals și să îi ducă mai apoi la CNA ca și dovadă. Însă tacticile meschine ale lui Plahotniuc sunt arhicunoscute ca fiind pline de capcane, astfel politicianul a preferat să joace caterinca oligarhului, apoi să dezvăluie în fața publicului întâmplarea ca o formă de precauție. La scurt timp după derularea emisiunii, cei de la CNA l-au solicitat pe Renato Usatîi să aducă mai multe probe.

10. Jurnalistul pentru o publicație rusească din Moldova, Grigori Volovoi, declară că nu tot ce își dorește Chișinăul va fi acceptat în Transnistria, Găgăuzia și nordul Moldovei, transmite site-ul informațional Gagauzinfo.md. Jurnalistul spune că Moldova este o formațiune artificială, apărută la crearea URSS-ului și care combină nu doar pământurile istorice ale Basarabiei. Grigori Volovoi, fostul deputat al Sovietului Suprem al RSSM, actualul șef al centrului mediatic din Bender, spune că Moldova este o cloaca mare de politicieni, bazată pe cumetrism și relații financiare, iar printre realizările lor sunt distrugerea păcii, blocarea Transnistriei, corupția și furtul miliardelor din bănci.

Despre Alla Tofan

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …