Home / GeopoliticALL / O săptămână de știri din Moldova de peste Prut – cea în care moldovenii au comemorat libertatea în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009
Moldovenii au comemorat pe 7 aprilie evenimentele din 2009 când, în urma protestelor sute de persoane au fost maltratate de forțele de ordine, iar 3 persoane și-au pierdut viața

O săptămână de știri din Moldova de peste Prut – cea în care moldovenii au comemorat libertatea în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009

După ce viceministrul afacerilor externe al Rusiei, Grigori Karasin vizitează săptămâna trecută zona transnistreană, ministrul afacerilor externe, Andrei Galbur se deplasează la Moscova pentru două zile. Întâlnirea avea scop să consolideze relațiile economice dintre Rusia și Molodva, dar și discutarea problemei transnistrene. Cu toate acestea, Andrei Galbur nu a putut să fie prezent la întâlnirea miniștrilor afacerilor externe din țările CSI, care a avut loc tot la Kremlin.

Pentru a crea o stabilitate în vederea următoarelor tranzacții economice din regiunea transnistreană, pretinsa comisie electorală de la Tiraspol a anunțat data alegerilor prezidențiale, care va avea loc în 11 decembrie. Organizațiile unioniste își continua astfel visul reunirii. ODIP începe recrutările voluntarilor care doresc să contribuie la derularea campaniei de informare națională despre ceea ce poate să aducă reunirea Moldovei cu România.

Jurnașliștii din Moldova au o nouă bibliotecă online de informații care i-ar putea ajuta în diferite investigații, totodată i-ar putea și conecta pe diferite teme de cercetare.

Moldova îmbătrânește rapid, emigrația economică, dar și politică contribuie la destabilizarea indicelui vârstei. Un studiu în acest sens relevă că marea parte a populației din RM, care depășește vârsta de 55 de ani, nu este implicată în nici o activitate culturală, socială, economică.

Ziarul de Gardă aduce la lumină noi informații despre activitatea obscură a statului RM. La ora actuală, în Moldova peste 200 de Întreprinderi de Stat nu servesc la nimic bun, decât la crearea unei mașinării de spălare a banilor, scheme de delapidare a bugetului statului, și un număr mare de funcționari publici plătiți din banii contribuabilor aflați în posturi inutile.

#7aprilie2009 a fost comemorat la Chișinău. Acum 7 ani, tinerii au ieșit în PMAN să deturneze un regim corupt și abuziv.

Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă a fost înlocuit cu Daniel Ioniță.

Parlamentul moldovenesc a ales o femeie pentru funcția de Avocat al Poporului pentru Drepturile Copilului – Maria Bănărescu.

Datorită fondurilor europene investite în Moldova, Biroul Național de Statistică va putea să colecteze şi analizeze datele statistice energetice în baza unui nou sistem informaţional. Aceste informații i-ar permite să aplice pentru noi proiecte.

TITLURILE SĂPTĂMÂNII DIN ACTUALITATEA REPUBLICII MOLDOVA

republica moldova ministru externe andrei galbur serghei lavrov rusia1. Andrei Galbur și Serghei Lavrov salută relansarea dialogului moldo-rus, informează agenția de presă IPN. Ministrul afacerilor externe şi integrării europene din Republica Moldova, Andrei Galbur, şi ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, după întrevederea la Moscova, au recunoscut că dialogul a fost productiv, mai ales după o anumită pauză, şi că se doreşte impulsionarea relaţiilor bilaterale. Totodată, cei doi oficiali au salutat întâlnirea care a avut loc, manifestându-şi speranţa că dialogul va continua. După întrevedere, cei doi miniştri au semnat un plan de consultări privind activităţile în 2016 şi 2017 ale celor două ministere. Andrei Galbur a remarcat că şi-a manifestat interesul de a dezvolta mecanisme pentru protecţia migranţilor, deoarece un număr mare de moldoveni muncesc în Rusia. De asemenea, cei doi oficiali şi-au concentrat atenţia şi pe problematica transnistreană subliniind importanţa relansării negocierilor în formatul 5+2.

2. Aşa-zisele alegeri prezidenţiale din regiunea transnistreană vor avea loc pe 11 decembrie, comunică jurnal.md. Pretinsa comisie electorală de la Tiraspol a stabilit pentru 11 decembrie 2016 data aşa-numitelor alegeri prezidenţiale din regiunea transnistreană. Campania electorală ar urma să înceapă pe 12 septembrie. Observatori independenţi spun că principalii concurenţi ar putea fi actualul lider al regiunii separatiste, Evgheni Şevciuk, care poate candida pentru un al doilea mandat, şi un reprezentant al Partidului „Obnovlenie” (Reînnoirea), care reprezintă interesele mediului de afaceri, în particular ale holdingului Sheriff. Regiunea transnistreană se confruntă cu o gravă criză economică şi financiară care s-a accentuat în ultimul an. Criza economică a redus veniturile populaţiei, prin acumularea de restanţe la pensii şi salarii, şi a afectat puternic agenţii economici care nu mai pot exporta sau importa mărfuri din cauza deficitului acut de valută din Transnistria.

Foto: realitatea.md
Foto: realitatea.md

3. ODIP (Asociaţia Obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie”) lansează campania PRIMĂVARA SE NUMĂRĂ ROMÂNII, potrivit Radioorhei.info. În lunile iunie şi iulie, membrii şi voluntarii din cadrul Asociaţiei Obşteşti „Onoare, Demnitate şi Patrie”(ODIP), vor desfăşura o campanie de informare despre avantajele unirii Republicii Moldova cu România şi apropierii de Uniunea Europeană. Tinerii susţin că se vor deplasa în satele şi oraşele din ţară, vor discuta cu cetăţenii, vor împărţi pliante şi panglici tricolore. În acest sens, pe parcursul lunii aprilie va fi desfăşurată o campanie de recrutare a voluntarilor. Membrii asociaţiei spun că în cadrul campaniei vor fi implicaţi sute de voluntari şi în acest sens a fost lansată o campanie de recrutare. Tatiana Rebeja, una dintre coordonatoarele asociaţiei, a spus că recrutarea voluntarilor va avea loc în perioada 1-29 aprilie. Cei care doresc să aplice pot completa formularul de recrutare pe site-ul www.odip.md.

4. Jurnaliștii din Moldova au prima bibliotecă specializată online, accesând adresa www.mediasource.info. Astfel, aceştia vor avea posibilitatea să se documenteze înainte de a scrie materiale, dar şi să găsească literatură de specialitate. Platforma online, cu denumirea „Biblioteca jurnalistului”, vine să faciliteze activitatea celor care muncesc în presă, astfel încât jurnaliştii să nu piardă timp în căutarea informaţiilor, ci să le acceseze direct din biblioteca online. Luni, 4 aprilie, susţinătorii platformei au creat un Consorţiu, menit să înzestreze breasla jurnalistică autohtonă cu resursele info-documentare, necesare pentru dezvoltarea jurnalismului de calitate, transmite IPN.

5. 70% din populația de peste 55 de ani nu are acces la îmbătrânirea activă și sănătoasă, menționează agenția de presă IPN. Acestea sunt datele reflectate de Indicele de Îmbătrânire Activă, un indicator care măsoară situaţia actuală a populaţiei de această vârstă. Indicele, care a fost lansat miercuri, 6 aprilie, arată că Moldova înregistrează cea mai mică rată de ocupare pentru populaţie de vârstă pre-pensionară 55-59 de ani şi 60-64 de ani – 49% şi respectiv 27,6%. Acesta arată că doar 1 din 10 persoane în vârstă participă activ şi se implică în viaţa socială. Studiu relevă că fiecare a doua persoană vârstnică este privată de posibilitatea de a avea o viaţă independentă, sănătoasă şi în siguranţă, pe când în ţările UE în astfel de situaţie se află doar 1/3 din vârstnici.

6. Întreprinderile de stat fantomă depășesc limitele realității din Moldova, acestea fiind adevărate mașinării de spălat banii publcii. Ziarul de Gardă publică o anchetă ce arată inclusiv capacitatea întreprinderilor de a îngloba alte societăți de stat fantomă. Potrivit anchetei, în RM sunt peste 200 de întreprinderi de stat, fondate de către ministere. Aceste societăți nu aduc profit, din contră, par să fie un circuit bizar de servicii și angajați plătiți din banii contribuabilor. Din numărul total de întreprinderi, 41 sunt fondate de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova. Ministerul Culturii are înregistrate 30 de întreprinderi, iar Ministerul Transporturilor și Infrasctructura Drumurilor împreună cu Ministerul Economiei – 18 întreprinderii. Pentru imunitatea întreprinderilor, Legislativul RM au scos Legea 668 în 1995 care menționează clar că aceste întreprinderi nu pot fi privatizate. Aceste structuri de stat sunt mai mult percepute ca finnd găuri în bugetul statului, decât prestatoare de servicii. Ancheta dezvălui că mulți dintre angajații unor astfel de întreprinderi de stat sunt plătiți cu salarii foarte mari. Potrivit anchetei, una dintre cele mai neprofitabile întreprinderi este ÎS „Moldelectrica”, care la 1 ianuarie 2015 înregistra pierderi de peste 185 milioane de lei, şi ÎS „Moldtranselectro”, cu pierderi de peste 90 milioane de lei, ÎS „Vestmoldtransgaz”, fondată în 2014 pentru a asigura transportul gaze­lor naturale prin gazoductul Iaşi-Ungheni pe teritoriul R. Moldova, înregistra, la 1 ianurie 2015, pierderi de 756 mii de lei.

republica moldova comemorare 7 aprilie7. #7aprilie2009 a fost comemorat la Chișinău, scrie Radio Chișinău. Oamenii adunați în Piața Marea Adunări Națaionale au cerut condamnarea autorilor crimelor din 7 aprilie 2009, identificarea şi judecarea celor vinovaţi de distrugerea sistemului financiar-bancar şi sărăcirea cetăţenilor, dar şi reformarea reală a sistemului de justiţie şi combaterea corupţiei. Protestul s-a încheiat cu un Marş al Tăcerii, până la Parlament. Ulterior, oamenii au aprins lumânări în memoria victimelor protestelor violente din 7 aprilie 2009, declanşate în urma contestării victoriei comuniştilor la alegerile legislative din 5 aprilie 2009.

8. Daniel Ioniță, a fost propus Ambasador al României la Chișinău, anunță infomoldova.net. Declarația în acest sens a fost făcută de către preşedintele Klaus Iohannis în cadrul unui interviu televizat. Marius Lazurca, rechemat recent din postul de ambasador la Chişinău, va fi trimis ca reprezentant diplomatic al României la Budapesta. Daniel Ionita este diplomat de cariera. Si-a inceput activitatea in MAE in iunie 1996, parcurgand succesiv toate treptele diplomatice, de la atasat la ministru plenipotentiar. Potrivit presei românești, în 2014 deputat PSD, Bogdan Diaconu, a cerut înlocuirea ambasadorului Marius Lazurcă pe motiv că acesta “păstrează legătura cu forțele pro-ruse și anti-românești din cel de-al doilea stat românesc, ignorând sau chiar activând împotriva celor care militează pentru o apropiere de România a Republicii Moldova”.

9. Parlamentul RM a numit-o pe Maia Bănărescu în funcția de Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, transmite agenția de presă IPN. Un proiect de hotărîre în acest sens a fost votat de 60 de deputaţi. Ion Casian, deputat liberal şi preşedintele Comisie speciale, a spus că la concurs au participat 5 candidaţi, iar după totalizarea rezultatelor interviurilor au fost selectaţi 2 candidaţi – Maia Bănărescu şi Tatiana Cristenco. Comisia le-a propus pentru funcţie pe ambele menţionând că deţin calificarea necesară şi experienţă destulă în domeniu.

10. Biroul Naţional de Statistică va colecta şi analiza datele statistice energetice în baza unui nou sistem informaţional, elaborat în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite CURENTUL. Datele detaliate şi actualizate în sectorul energiei din biomasă vor permite autorităţilor să monitorizeze progresul înregistrat în valorificarea surselor de energie regenerabilă și atingerea obiectivelor naționale stabilite pentru acest sector, dar şi să planifice noi proiecte de dezvoltare a sectorului, iar investitorilor străini şi sectorului de business – să dezvolte şi să lanseze noi proiecte energetice.

Despre Alla Tofan

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …