Home / GeopoliticALL / Europa / O săptămână de știri din Moldova de peste Prut
Getty Images/iStockphoto

O săptămână de știri din Moldova de peste Prut

Săptămâna în care s-a decis câți bani vor fi acordați pentru organizarea referendumului pentru demiterea primarului general din Chișinău, Dorin Chirtoacă. Igor Dodon a fost atenționat de oficiali europeni de rang înalt că își permite critici dure, deși la întâlnirea cu Putin părea sfios, cerând statut de observatorii pe lângă Uniunea Euro-Asiatică. 

Un avion de tip cargo AN-26 moldovenesc s-a prăbușit în Oceanul Atlantic în timp ce se pregătea să aterizeze. Patru cetățeni moldoveni au murit pe loc, iar alți doi au fost grav răniți. Presa scrie că accidentul s-a produs din cauza vremii nefavorabile, totodată aeronava era veche, având peste 40 ani de funcționare.

A fost stabilită suma de bani și data referendumului demiterii primarului Dorin Chirtoacă, care va avea loc pe 19 noiembrie. Într-un comunicat de presă emis în 10 octombrie, CEC a stabilit 16.508.739,38 MDL, echivalentul a 825.436,969 euro pentru desfășurarea referendumului, din care vor fi acordați 25 mii MDL/ 1250 euro pentru fiecare organizație politică implicată în scrutin și 250 pentru fiecare candidat independent. La referendum ar urma să fie pusă întrebarea: “Susțineți revocarea din funcție a primarului general, Dorin Chirtoacă?” Pentru a fi validat scrutinul ar trebui să participe nu mai puțin de o treime din cei 647.203 alegători înscriși pe liste.

Jurnal.md a scris că Banca de  Economii din Moldova a contestat decizia Curții Supreme de Justiție de a ridica sechestrul de pe imobilele și conturile mai multor companii de asigurări ale lui Veaceslav Platon. Acesta este un om de afaceri influent, fiind înscris al șaselea în topul milionarilor moldoveni.

În Moldova are loc gala primului festival de film românesc pentru copii, “Maria Mirabela”. Proiecțiile de film se derulează în mai multe orașe: Chișinău, Cahul, Strășeni și Soroca, a transmis agenția de știri IPN. Ambasadorul României de la Chișinău, Daniel Ioniță,  a remarcat că acest eveniment este rezultatul important al unui acord de colaborare semnat de Centrele Naționale al Cinematografiei de pe ambele maluri ale Prutului.

Președintele RM, Igor Dodon, ar trebui să fie mai reținut în criticile sale la adresa Curții Constituționale, a transmis Unimedia. Gianni Buqicchio, președintele Comisiei de la Veneția a spus că Dodon ar trebui să raționalizeze criticile nefondate aduse la adresa Curții Constituționale și imparțialitatea judecătorilor acesteia. Buqicchio a mai adăugat că deși libertatea de exprimare este un drept fundamental, oficialii de stat ar trebui să fie mai reținuți în critica lor, iar comportamentul lui Dodon a fost catalogat ca fiind inadmisibil pentru cineva de rangul său.

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, reprezentantul special al UE în Moldova, Kalman Mizsei, a spus că în ciuda eforturilor depuse, mentalitatea colectivă din Moldova este încă una post-sovietică, nu europeană. Fiind implicat în mai multe proiecte de soluționare a conflictului transnistrean, Mizsei a susținut că populația nu este interesată la ce etapă se află negocierile și avertizează că aspirațiile de integrare în UE nu trebuie sacrificate pe limita reglementării transnistrene. Emisarul european a declarat că tragedia Moldovei, de la înființarea ei, este promovarea unei politici de proastă calitate promovată împreună cu sloganuri pro-europene false.

TransGaz România va merge în Moldova pentru a facilita construcția gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău. În cadrul comisiei mixte s-a discutat aspectele colaborării bilaterale în diferite domenii, inclusiv comerț, industrie energetică, agricultură, transporturi, a scris DESCHIDE.

Partidul Socialiștilor din Moldova a cerut declararea lui Traian Băsescu drept persoana non-grată în RM, a transmis site-ul BANI.MD. După ce a eșuat cererea lui Igor Dodon, președintele RM, de a anula cetățenia RM acordată recent lui Băsescu, acum îi cer să îl declare o persoană periculoasă pe motiv că efectuează vizite în Moldova pentru pregătirile campaniei electorale din 2018.

Pe 10 octombrie Igor Dodon s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Soci, în contextul unei vizite oficiale de lucru. Aceștia au discutat despre relațiile celor două state și despre soluționarea conflictului transnistrean. Dodon a cerut sprijinul Federației Ruse în dialogul cu regiunea transnistreană. Dodon s-a întâlnit și cu liderul regiunii transnistrene, însă în cadrul declarațiilor de presă părerile lor au fost diametral opuse, scrie ZIARUL DE GARDĂ. De asemenea, în contextul acestor întâlniri, Igor Dodon a subliniat rolul pacificatorilor ruși pe teritoriul transnistrean, cerându-i președintelui rus, Vladimir Putin, să susțină cererea RM de a obține statutul de observator al Uniunii Economice Euro-Asiatice.

Despre Alla Tofan

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …