După ce Marșul Unionist a agitat cotidianul politic, Parlamentul Republicii Moldova a decis să înăsprească pedepsele pentru cei care atentează la suveranitatea statului. Imediat după eveniment, la Chișinău își face apariția viceministrul afacerilor externe al Rusiei, Grigori Karasin, care cere cooperarea guvernului RM pentru susținerea rublei transnistrene. Ambasadorul rus în Moldova, Farit Muhametşin este interpelat de viceministrul MAIE Lilian Darii pentru a interveni în zona de sud-est a Moldovei, unde au loc recrutări ale cetățenilor moldoveni în armata rusă. Experții moldoveni pledează pentru transparență în comercializarea energiei electrice, aceștia spun că reducerile de preț sunt prea mici comparativ cu venitul în urma tranzacțiilor. Din bani europeni s-a lansat o platformă de comunicare pentru cetățenii moldoveni care doresc să emigreze, aceasta poate fi accesată direct de pe telefonul mobil. Comisia Electorală Centrală din Moldova declară neconstituțional procesul democratic al reprezentanților din Platforma DA. Astfel, cele 400 mii de semnături destinate pentru alegerile anticipate ale președintelui au fost anulate. A doua zi, în Parlament s-a stabilit data alegerilor prezidențiale – 30 octombrie. Ancheta jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă pune semne de întrebare asupra credibilității Ministerului Apărării și a Aeroportului Internațional Mărculești ce ține de tranzacțiile pentru procurarea armamentul de la o firmă off-shore din Marea Britanie, condusă de persoane obscure. Ancheta relevă totodată delapidarea bugetului statului cu milioane de dolari.
TITLURILE SĂPTĂMÂNII DIN REPUBLICA MOLDOVA
1. A fost constituit Sfatul Țării 2 și votată Foaia de parcurs privind reunirea cu România, informează agenția de presă IPN. În urma celui mai mare marș unionist din istoria Republicii Molodva, 1700 de delegaţi din toate raioanele Republicii Moldova au adoptat Foaia de parcurs privind unirea Republicii Moldova cu România până în 2018. Evenimentul a avut loc duminică, 27 martie, în cadrul Congresului de constituire a Sfatului Ţării 2, forul reprezentativ al unioniştilor, eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la Unirea din 1918.
2. Viceministrul afacerilor externe al Rusiei, Grigori Karasin, a efectuat o vizită de lucru în regiunea Transnistreană în perioada 28-29 martie pentru a discuta problemele ce vizează devalorizarea rublei transnistrene, potrivit agenției de presă IPN. În acest context, oficialul rus a avut o întrevedere cu actualul premier al RM, Pavel Filip. În cadrul acestei întâlniri, oficialul rus a menționat că ultimele vizite de rang înalt din ultima perioadă dintre Rusia și Moldova demonstrează disponibilitatea ţării sale pentru consolidarea dialogului bilateral şi dezvoltarea cooperării cu Republica Moldova în diverse domenii, menţionând în context importanţa asigurării stabilităţii în Moldova.
3. Comisia Electorală Centrală a respins în 30 martie propunerea grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional, cu majoritatea voturilor, transmite jurnal.md. Platforma Demnitate și Adevăr a colectat 400 mii de semnături pentru a schimba proiectul de lege ce ține de votul președintelui. Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat că propunerea a fost respinsă întrucât semnăturile adunate de către membrii grupului nu întrunesc condiţiile de validitate. Mai mulți politicieni de opoziție au declarat acest act ca un atac nedemocratic.
4. În Moldova fost lansată o platformă informaţională privind trecerea frontierei. Noua platformă informaţională, www.frontiera.gov.md, conţine informaţii complete privind trecerea frontierei Republicii Moldova. Aceasta este uşor accesibilă de pe telefoanele mobile și oferă călătorilor informaţii despre documentele necesare la trecerea frontierei etc. Informaţiile sunt furnizate în limbile română, engleză şi rusă. Platforma informaţională a fost elaborată în comun de către instituţiile din Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene şi al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM).
5. Experţii din Republica Moldova pledează pentru transparenţă în negocierea preţului de achiziţie a energiei. Reducerea tarifelor la energia electrică cu 11% pentru consumatorii finali s-a făcut în condiţii netransparente. Explicaţia că aceasta s-a întâmplat pe motiv că preţul de achiziţie a curentului s-a micşorat cu 0,5 cenţi lasă loc pentru mai multe întrebări, s-a menţionat în cadrul unei dezbateri economice privind tarifele la resursele energetice, desfăşurate de IDIS Viitorul şi Radio Europa Liberă.
6. A fost votată în Parlamentul RM Declaraţia despre inviolabilitatea suveranităţii Republicii Moldova, scrie agenția de presă IPN. Documentul îndeamnă reprezentanţii autorităţilor publice, elitei intelectuale, partidelor şi mişcărilor politice din Moldova să-şi unească eforturile în respectarea necondiţionată şi apărarea suveranităţii, independenţei, individualităţii, unităţii şi neutralităţii Republicii Moldova. De asemenea, prin Declaraţia dată, Parlamentul se adresează către organismele internaţionale, precum şi către ţările lumii cu apelul de a susţine iniţiativa de păstrare a suveranităţii Republicii Moldova.
7. S-a stabilit ziua alegerilor prezidențiale în Republica Moldova. Parlamentul a stabilit astăzi, 1 aprilie, că alegerile prezidențiale din Moldova vor avea loc în 30 octombrie. Proiectul de hotărâre a fost adoptat după ce iniţiativa legislativă a unui grup de deputaţi din majoritatea parlamentară a fost introdusă pe ordinea de zi a legislativului în regim de urgență, anunță agenția de presă IPN.
8. Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova Farid Muhametşin a fost convocat astăzi, 1 aprilie, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în legătură cu apariția unor informații privind desfășurarea în Zona de securitate a unor acțiuni de recrutare a locuitorilor din Republica Moldova în Forțele Armate ale Federației Ruse, transmite Radio Chișinău. Viceministrul MAIE din RM, Lilian Darii, și-a exprimat nedumerirea fată de acțiunile respective care poartă un caracter provocator, indicând asupra faptului că acestea contravin legislației Republicii Moldova și normelor dreptului internațional. El a cerut șefului misiunii diplomatice a Federației Ruse să intervină în această situație pentru a contribui la încetarea unor asemenea acțiuni. În acest context, oficialul moldovean a ținut să reitereze poziția oficială a Chișinăului privind necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și transformării actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.
9. Furtul secolului – miliardul furat din băncile moldovenești, va fi compensat prin majorarea impozitelor cetățenilor RM timp de 25 de ani, scrie JurnalTv.md. Premierul Pavel Filip a confirmat astăzi, 1 aprilie, că în următorii 25 de ani, cetăţenii moldoveni vor fi nevoiţi să plătescă anual câte un miliard de lei pentru a acoperi gaura formată după furtul din cele trei bănci falimentate. “Este singura soluţie, a declarat Filip, iar dobânda de 5 % nu este chiar cea mai mare. Dacă vrem să plătim mai puțin, putem doar… să rambursăm suma mai repede”.
10. Prejudiciu în bugetul Ministerului Apărării de câteva milioane de dolari. Armament scump cumpărat în condiții netransparente. În urma unei anchete jurnalistice efectuate de Ziarul de Gardă, s-a constatat că trei complexe de rachete antiaeriene comercializate de Ministerul Apărării prin intermediul Aeroportului Internațional Mărculești din Moldova au ajuns într-o firmă off-shore din Marea Britanie, conduse de personaje obscure. Tranzacțiile au avut loc în luna februarie, anul curent. Aceeași firmă din Marea Britanie a efectuat tranzacții cu statul ucrainean, însă la prețuri mult mai mici decât cele existente pe piață, ca mai apoi să fie vândute giganților din industria armamentului de două ori mai scump.