Numărul victimelor făcute de virusul Ebola în Guinea a depăşit 100 de persoane, conform Organizaţiei de Sănătate a Naţiunilor Unite. A fost „una din cele mai pline de provocări izbucniri ale virusului, cu care ne-am confruntat vreodată”, fiind posibil ca situaţia să continue încă patru luni până la rezolvarea crizei, afirmă oficialii ONU. Virusul Ebola a ucis deja 101 persoane în Guinea şi 10 în Liberia. Ebola se răspândeşte prin contact direct şi omoară între 25% şi 90% din victimele sale, informează BBC News.
Multe ţări din vestul Africii au graniţe destul de slab păzite, iar oamenii călătoresc foarte des între aceste ţări. Sudul Guineei este epicentrul mini epidemiei, primul caz fiind raportat în luna martie. Răspândirea geografică face că stăpânirea acestui început de epidemie să fie destul de dificilă.
„Ne aşteptăm să ne ocupăm de această problemă pentru următoarele trei-patru luni, până să putem spune că am rezolvat-o,” a afirmat Keija Fukuda, secretar al directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în cadrul unei scurte conferinţe de presă în Geneva.
OMS a mai spus că există 157 de cazuri suspectate în Guinea, incluzând 20 în capitala Conakry. Dintre aceste cazuri, 67 de persoane au fost confirmate cu virusul Ebola. În Liberia, 21 de cazuri au fost semnalizate, iar cinci dintre acestea confirmate cu Ebola.
Mali a declarat nouă cazuri suspecte, dar testele medicale făcute până acum au arătat că două dintre persoanele testate nu prezintă virusul. Luna trecută, Mali a fost în alertă maximă din cauza riscului unei epidemii, motiv pentru care controalele de la graniţele sale au fost înăsprite.
Arabia Saudită a suspendat vizele pentru pelerinii musulmani din Guinea şi Liberia, ca semn al creşterii temerilor în legătură cu o epidemie. Aceasta este prima izbucnire cunoscută în Guinea, cele mai recente cazuri fiind la distanţă de mii de kilometri în Congo şi Uganda. Din păcate, nu există un vaccin sau un tratament cunoscut pentru Ebola. Acest virus tropical se manifestă prin febră hemoragică, dureri musculare, vomă, diaree, slăbiciune şi în unele cazuri mai severe prin insuficienţa organelor şi hemoragii ce nu pot fi oprite.