Home / Politica si... / Alegeri / Egiptenii au votat covârşitor în favoarea noii Constituţii propusă de regimul militar

Egiptenii au votat covârşitor în favoarea noii Constituţii propusă de regimul militar

An official counts "Disagree" ballots after polls closed in Bani SweifNoua Constituție a Egiptului a fost aprobată cu “o majoritate covârșitoare”, potrivit rezultatelor preliminare ale referendumului care a avut loc pe 14 și 15 ianuarie, informează Reuters.

Ministerul de Interne de la Cairo estimează că rata de participare la vot a fost de peste 55% și 95% dintre alegători au votat pentru noua lege fundamentală. La rândul său, fără a avansa vreun procent privind prezența la vot, cotidianul guvernamental Al-Ahram informează că 90% dintre egiptenii care s-au prezentat la urne au aprobat noua Constituție. Rezultatele oficiale ale scrutinului vor fi anunțate pe 18 ianuarie.

Textul noii Constituții a fost elaborat de o comisie formată din 50 de membri. Dacă noua lege fundamentală va fi aprobată, ea va întări rolul armatei în viața politică, va elimina prevederile de inspirațe islamistă care există în actuala Constituție și va interzice, printre altele, partidele politice formate pe criterii religioase. De asemenea, un articol din textul constituțional prevede că ”un civil nu poate compărea în fața judecătorilor militari, cu excepția cazurilor în care a fost autorul unui atac direct  asupra forțelor de ordine, a echipamentelor sau a personalului acestora”, o formulare destul de vagă, în opinia apărătorilor drepturilor omului.  

Legea fundamentală pentru care egiptenii au fost chemați la urne mai stipulează că ministrul Apărării trebuie să fie neapărat un militar care poate fi numit doar cu acordul Statului Major. În plus, Parlamentul și Guvernul nu au niciun control asupra bugetului armatei. De asemenea, noua Constituție egipteană garantează egalitatea între bărbați și femei, din punct de vedere civil, politic, economic, social și cultural.

Frăția Musulmană a făcut apel la proteste împotriva referendumului, afirmând că votul este parte a unei lovituri de stat prin care a fost îndepărtat un lider ales în mod democratic și că este echivalent cu instaurarea brutală a unui stat polițienesc. Nouă persoane au fost ucise în prima zi a votului în tipul confruntărilor dintre partizanii grupării și forțele de securitate. Potrivit ministerului de Interne de la Cairo, 444 de persoane au fost arestate în cele două zile ale scrutinului.

Mulți analiști au văzut referendumul din această săptămână ca un vot de încredere pentru generalul Abdel Fattah Al-Sisi, cosiderat ca fiind ca mai puternică figură din Egipt în acest moment și persoana cea mai potrivită să readucă stabilitatea în țară. ”Cred că acesta este momentul cel mai potrivit în care Sisi să facă un anunț, dacă vrea să candideze la alegerile prezidențiale.(…) Nu văd pe nimeni altcineva care să candideze împotriva lui. El a făcut lucruri foarte importante pentru țară și poporul îl place.”, a declarat pentru Reuters Mohamed Qadri Said, fost general de armată care lucrează în prezent la Centrul Al-Ahram pentru Studii Strategice și Politice.

Dacă referendumul din această săptămână va fi validat, un scrutin prezidențial este așteptat să aibă loc în luna aprilie, după care vor urma alegeri parlamentare.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *