Comisia Europeană a prezentat planurile pentru legile referitoare la calitatea aerului, care se preconizează că vor salva mii de vieţi în fiecare an. Noile măsuri au scopul de a reduce cantitatea poluanţilor din aer cu 20% faţă de cea actuală, împiedicându-se astfel 58000 de decese pe an, iar statele vor economisi 40 de miliarde de euro, precizează BBC.
Poluarea aerului este încă un “ucigaș invizibil care împiedică mulți oameni să trăiască o viață activă plină”, susţine Janez Potocnik, Comisarul UE pentru mediu.
Pe întreg teritoriul UE, mai mult de 400.000 de oameni au murit prematur în 2010, din cauza poluării aerului, potrivit Comisiei Europene, în timp ce 100 de milioane de zile de lucru sunt pierdute in fiecare an din cauza unor boli ca astmul. Odată cu sănătatea cetăţenilor este afectat şi mediul înconjurător din cauza poluării excesive cu azot și a ploilor acide.
Costurile directe pentru societate provenite din poluarea aerului precum şi din daunele provocate culturilor şi clădirilor ajung până la 23 de miliarde de euro pe an. În conformitate cu Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, noile măsuri propuse vor aduce beneficii semnificative. “Acțiunile pe care le propunem vor înjumătăți numărul de decese premature de la poluarea aerului, fiind, de asemenea, o veste bună pentru natură și pentru ecosistemele fragile”.
Proiectul propus de Comisie prezintă un nou program pentru Europa, de curăţare a aerului, care constă într-o presiune mai mare exercitată asupra statelor membre de a se conforma măsurilor luate. ,,Am mai dat în judecată state membre până acum şi vom continua să facem asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Joe Hennon.
,,Nu este doar o problemă morală sau de sănătate, ci şi una economică. Chiar dacă statele membre vor suporta costuri mai ridicate, vor avea cheltuieli mai mici la sănătate. Mai important pentru cetăţeni trebuie să fie faptul că numărul celor care trăiesc toată viaţa bolanavi de astm bronşic va scădea considerabil” a mai adăugat el.
În prezent 17 state încalcă regulamentul de poluare a aerului şi sunt chemate în instanţă de către UE. Comisia spune că această măsură este necesară fiindcă legislaţia climatică actuală încurajează utilizarea sporită a biomasei pentru producerea de energie electrică, deteriorându-se astfel calitatea aerului. Vor exista în continuare emisii de metan şi dioxid de carbon care au efecte de scurtă durată în domeniul schimbărilor climatice. Adunate, aceste măsuri vor ajuta la economisirea a 40 de miliarde de euro pe an, de 12 ori mai mult decât costurile estimate anterior.
Criticii însă sunt îngrijoraţi de ritmul schimbărilor şi de imposibilitatea ca acestea să intre în vigoare până în 2030. Prin întârzierea acţiunii până la acest moment, ei cred că UE lasă o portiţă deschisă industriei din statele reticente. “Există un pericol real ca, dacă aveți doar un obiectiv obligatoriu până în 2030, statele membre să lase lucrurile pe ultima sută de metri și apoi să spună că nu este posibilă realizarea cerinţelor”, a declarat Alan Andrews, avocat al companiei Client Earth. “Dacă comparăm situaţia UE cu a altor state din OCDE, aceasta este în urmă în privinţa poluării aerului, fiindcă în comparaţie cu un standard de 2.5mg de pulberi în aer, la care se doreşte să se ajungă, America şi-a redus în acest an cantitatea la 12 micrograme de pulberi, iar a noastră este în continuare de 25 de micrograme şi nu dă semne de scădere”.
Măsurile vor fi mai întâi revizuite de Parlamentul European şi de alte instituţii şi poate dura până la trei ani până când acestea vor deveni lege. Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei, Joe Hennon, UE trebuie să mergă mai departe decât cu propunerile actuale pentru a respecta standardele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). “Este nevoie de mai mult. Dacă ne uităm la rapoartele OMS, acestea sunt extrem de înfricoșătore, mai ales ultimul care prezintă aerul poluat ca fiind cancerigen, iar standardele pe care le avem în UE sunt destul reduse comparativ cu ceea ce avem nevoie pentru a proteja cetăţenii”, a spus el.