Home / Politica si... / Criza / Nemulțumirea crește în Suedia pe măsură ce cazurile de coronavirus sunt din ce în ce mai numeroase

Nemulțumirea crește în Suedia pe măsură ce cazurile de coronavirus sunt din ce în ce mai numeroase

Articol redacatat de Miruna Toma

Premierul suedez Ștefan Löfven i-a îndemnat pe suedezi să „nu mai caute scuze” pentru a ignora regulile COVID-19, relatează Politico.

În timp ce un al doilea val de COVID-19 lovește puternic Suedia, dezbaterile din țară caută ,,vinovatul” pentru această situație: guvernul, liderii suedezi sau populația care nu se supune restricțiilor? 

Unii experți au dat vina pe guvern, spunând că strategia sa este prea slabă și că a permis pandemiei să revină. În schimb, guvernul a replicat afirmând că regulile actuale sunt adecvate – și au fost înăsprite acolo unde este necesar. Autoritățile au acuzat cetățenii că nu respectă regulile deja în vigoare. Între timp, pe străzile din Stockholm, cetățenii au dat vina pe liderii lor, spunând că regulile actuale trimit mesaje neclare, făcându-le greu de urmat. 

„Este o situație complicată”, a spus Gudrun Richter, care conduce o cafenea în centrul orașului. „Le spun oamenilor să nu iasă și să mănânce, dar restaurantele au voie să rămână deschise; ei spun oamenilor să nu meargă la cumpărături, dar mall-urile sunt încă deschise normal.”

De când pandemia a lovit Europa în martie, Suedia a fost în atenția publicului la nivel global, întrucât populațiile obosite de restricții și liderii din alte părți s-au întrebat dacă respingerea de către Stockholm a măsurilor stricte de închidere – școlile, afacerile și granițele au fost lăsate deschise – a oferit o opțiune viabilă. După un început calm al situației pandemice, rata mortalității în Suedia a crescut alarmant, devenind una dintre țările cu cele mai multe decese din întreaga Europă, înainte de a scădea în vară.

Ministrul suedez al sănătății, Lena Hallengren, a participat miercuri la Summit-ul “POLITICO Health Care”, declarând că a fost surprinsă de atenția pe care au primit-o planurile de gestionare a pandemiei din țara ei. Aceasta a căutat să pună capăt mitului referitor la strategia de imunizare colectivă: „Nu am prevăzut niciodată acest tip de <<imunitate de turmă>> în strategia noastră”.

În iulie, epidemiologul Anders Tegnell a afirmat că abordarea Suediei a fost la fel de eficientă precum carantinarea și că permiterea unei răspândiri lente a bolii înseamnă probabil că imunitatea în Suedia va fi mai mare decât în ​​altă parte. El a argumentat că Suedia ar trebui să facă față unui al doilea val mult mai bine decât țările vecine, Finlanda și Norvegia, care au reușit să evite primul val. Acest argument a fost, însă, abandonat întrucât Finlanda, în special, înregistrează doar o creștere foarte limitată a cazurilor în prezent.

Numărul cumulativ de 14 zile de cazuri de COVID-19 în Suedia s-a dublat aproximativ la 557 la 100.000 de persoane pe 17 noiembrie de la 272 pe 3 noiembrie. Spitalizările cresc în mare măsură, iar oamenii care lucrează în sectorul sănătății „sunt mai obosiți de data aceasta”, a declarat Hallengren miercuri.

Îngrijorarea de acum este că țara nordică ar putea fi pe aceeași traiectorie că și Republica Cehă, Austria și Luxemburg, care în prezent înregistrează un număr cumulat de 14 zile de cazuri de peste 1.000 de îmbolnăviri la 100.000 de persoane.

Luni, premierul Ștefan Löfven i-a îndemnat pe suedezi să „nu mai caute scuze” pentru a ignora regulile. Acesta a declarat că, începând din data de 24 noiembrie, întrunirile publice vor fi limitate la opt persoane, printr-o serie de măsuri mai dure ce au ca scop reducerea contactul dintre cetățeni.

De asemenea, sporturile de grup pentru persoanele cu vârsta de peste 15 ani sunt interzise, ​​dar, în ciuda acestui fapt, duminică s-au organizat meciuri de fotbal ce implicau zeci de jucători adulți, pe terenuri publice, în Blackeberg, la periferia vestică a orașului Stockholm. Miercuri, în centrul orașului, restaurantele, cafenelele și sălile de sport erau încă deschise și frecventate de un număr foarte mare de oameni.

 „Fă-ți datoria și asumă-ți responsabilitatea!”, a declarat premierul suedez luni. „Nu mergeți la sală, nu mergeți la bibliotecă, nu faceți petreceri. Amânați totul!”, a mai adăugat acesta.

Într-un articol de opinie recent, 26 de cercetători și medici au enumerat câteva dintre regulile care ar trebui înăsprite. Carantina celor care sunt contacte directe ai unei persoane confirmate cu coronavirus ar trebui să țină mai mult de 7 zile, așa cum este prevăzută momentan, și ar trebui să includă și copiii. Mai mult, aceștia au afirmat că măștile ar trebui să fie purtate și în spațiile publice, ceea ce în prezent nu se întâmplă.

Despre PoliticALL

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …