Home / GeopoliticALL / Națiunile Unite : emisiile de gaze cu efect de seră s-au dublat în secolul XXI

Națiunile Unite : emisiile de gaze cu efect de seră s-au dublat în secolul XXI

Emisiile de gaze cu efect de seară s-au dublat în ultimul deceniu în comparație cu anteriorii 30 de ani, provocând creșterea temperaturii medii globale. Schimbările vor avea efecte pregnante pentru climă, informează un raport al Națiunilor Unite, citat de The Guardian.

Raportul realizat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) arată cum creșterea ratei de emisii din 2000-2010 a crescut peste așteptări, chiar și luând în calcul criza economică.

„Creșterea emisiilor globale de gaze cu efect de seră s-a accelerat între anii 2000-2010”, spune raportul obțiunut de The Guardian. „Fluxul curent este la limita superioară a predicțiilor pentru ultimul deceniu”.

Oameni de știință importanți și oficiali guvernamentali s-au întâlnit la Berlin în această săptămână pentru a aproba formularea exactă a raportului înainte de a fi lansat oficial la data de 13 iulie. Documentul este a treia parte din trilogia ce dorește să obțină o imagine a schimbărilor climatice.

Primul raport, dat publicității în septembrie 2013, arată că schimbările de climă au fost cauzate de activitățile umane.

Al doilea document a fost lansat în Japonia, luna trecută. El avertiza cu privire la variațiile ce constituie o amenințare pentru umanitate, ce deja pun în pericol producția de hrană și care pot duce la migrații și războaie. În plus, raportul evalua potențialul impact al încălzirii globale asupra faunei sălbatice.

Cea de-a treia parte urma să aduca soluții. În schimb, cercetătorii vor să pună accent pe distanța dintre acele soluții și adevarata amenințare. Proiectul arată cum emisiile au crescut în medie cu 2,2% pe an între 2000 și 2010, în comparație cu 1,3% pe an în perioada 1970-2010. Între 2010-2011, emisiile de gaze cu efect de seră din arderea combustibililor fosili a crescut cu 3%.

„Criza economică globală din 2007-2008 a scăzut temporar emisiile dar nu a schimbat trendul”, spune raportul. La nivel global, China este reponsabilă de 15% din arderea combustibililor fosili. Banca Națională din China a estimat recent că 750.000 de oameni au murit în fiecare an ca rezultat al poluării aerului, în mare parte cauzată de arderea cărbunilor.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *