Oamenii de știință din Statele Unite ale Americii au descoperit o nouă modalitate de a prelua dioxidul de carbon din aer si de a face nanofibre de carbon, lucru care ar putea avea un impact semnificativ asupra emisiilor de dioxid de carbon, precizează BBC.
Noua abordare oferă un mod mai ieftin de a crea nanofibre de carbon în comparație cu metodele deja existente, declară Stuart Licht, profesor la Universitatea George Washington. “Până în prezent, nanofibrele de carbon au fost prea scumpe pentru a fi folosite în practică” a mai adăugat acesta.
Nanofibrele de carbon sunt deja folosite în aplicații high-end, cum ar fi pentru componente electornice și baterii, iar în cazul în care cheltuielile ar scădea, acestea ar putea fi folosite mai pe larg. Întrebarea este dacă reacția demonstrată de Licht și echipa sa poate ajuta reducerea costurilor, precizeaza BBC News.
Ideea de a transforma dioxidul de carbon din aer în produse utile este una populară, însă în domeniu sunt mai multe premise neîmplinite decât povești de succes. Cu toate acesea, Stuart Licht este încrezător că metoda sa va reuși.
Acesta a mai sugerat că sistemul său ar putea genera “o cale rezonabilă de a reduce nivelul de CO2 din atmosferă” , însă acest lucru ar implica adoptarea reactoarelor pe scară colosală, iar ideea a ridicat unele semne de întrebare.
Dr Katy Armstrong, inginer chimic la Universitatea din Sheffield, afirmă că ideea este promițătoare și foarte interesantă însă viziunea profesorului Licht ar putea fi problematică, “procesul va avea nevoie de volume mari de gaz pentru a putea colecta necesarul de carbon, ceea ce ar putea duce la o creștere a costurilor”, a spus aceasta pentru BBC News.
“Dacă pot face nanofibre de carbon, este un obiectiv lăudabil și un produs util. Insă, daca ideea este de a prelua CO2 din atmosferă pentru a produce atât de multe nanofibre de carbon încât să se faca o diferență asupra schimbărilor climatice- aș fi extrem de surprins daca ar putea face asta. “ Spune Dr Paul Fennell, inginer chimic și cercetător în domeniul energiei la Imperial College London.
Profesorul Licht insistă că procesul merită încercat iar mulți chimiști au fost impresionați de simplul fapt că echipa profesorului a reușit să producă nanofibre din carbonul atmosferic. “Aceste celule sunt relativ ieftine în ceea ce privește consumul de energie – este cu siguranță o abordare realistă de a produce nanofibrele.” afirmă Dr Dario Corradini, prezent de asemenea la întâlnirea American Chemical Society, unde a prezentat lucrarea sa despre absorbția dioxidului de carbon cu un tip similar de celulă electrochimică.