În ultimii ani, o serie de proiecte au fost lansate cu intenția de a exploata resurse din spațiul cosmic. Majoritatea finanțate de persoane faimoase, precum Sir Richard Branson, cunoscutul director James Cameron, sau Larry Page și Eric Schmidt, unii din fondatorii Google. În câțiva ani, aceștia speră să poată trimite rachete capabile să adune resurse de pe meteoriții aflați în apropierea Pământului, conform unui articol BBC News.
Cu toate astea, Dr. Martin Elvis, astrofizician la Harvard, susține că numai 10 asteroizi care merită exploatați există în apropierea Pământului. Această declarație a venit după ce acesta a dezvoltat o metodă pentru a calcula ce asteroizi prezintă posibilitatea unei exploatări avantajoase. Lucrarea sa de cercetare a apărut în jurnalul Planetary and Space Science și pe serverul Arxiv.org.
În 2012, firma Planetary Resources și-a dezvăluit planurile de a folosi nave spațiale pentru a extrage resurse din asteroizi. Câteva luni mai târziu, o firmă competitoare a anunțat că au de gând să utilizeze mici rachete spațiale, cu costuri reduse, denumite Licurici și Libelule, pentru a explora și a aduce mostre din asteroizii ce se află în vecinătatea Pământului.
Conform Dr. Elvis, cei ce vor dori să exploateze spațiul cosmic vor ținti spre asteroizi din fier-nichel (cunoscuți ca tip M), cei mai pasibili să conțină metale din clasa platinatelor, precum platină, paladium, iridium și altele. Motivul pentru care aceste metale sunt cele mai căutate îl reprezintă raritatea lor pe Pământ, deoarece se topesc în fier și se găsesc mai ales în miezul Pământului și numărul crescut de utilizări în industrie.
Conform calculelor, pentru ca un asteroid să poată fi exploatat, trebuie să îndeplinească o serie de condiții: să aibă viteza potrivită, distanța față de Pământ să nu fie prea mare și să aibă o dimensiune de minim 100 de metri în diametru.
Însă Eric Anderson, co-fondator al firmei Planetary Resources, afirmă că există o serie de greșeli în calculele lui Martin Elvis. Acesta susține că nu sunt interesați numai de asteroizii de tip M și doresc de asemenea să țintească și spre asteroizii mai rapizi decât estimările savantului de la Harvard. În cel mai rău caz numărul de asteroizi prezis de Elvis este de 100 de ori mai mic și, de 1000 de ori mai mic în cel mai bun caz, decât așteptările celor de la firma Planetary Resources.
Dr. Martin Elvis a ținut să afirme că oricare din cifrele citate în lucrarea sa pot fi schimbate în urma unor cercetări mai detaliate. Tot ce a vrut să demonstreze e că afacerea minieră pe asteroizii din spațiu nu este așa de profitabilă precum ar vrea unii să creadă. El susține că șansele de a da peste o adevărată mină de aur pe unul din asteroizi sunt la fel de rare ca și pe Pământ.
În concluzie, Dr. Elvis susține că operațiile miniere în spațiu ar putea fi o chestie a viitorului, însă ar necesita mult capital și multe investiții. Mai întâi trebuie rezolvate aspecte practice, precum felul în care vor fi prelucrate metalele și cum vor fi transportate înapoi pe Pământ.