Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, îi reproșează președintelui iranian, Hassan Rohani, că de la preluarea fucției în luna august, în țara sa au existat prea puține îmbunătățiri cu privire la respectarea drepturilor omului, informează The Guardian.
Execuțiile, detenția arbitrară și procesele inechtabile, discriminarea minorităților, maltratarea deținuților politici, precum și restricții privind libertatea de exprimare sunt chestiunile îngrijorătoare semnalate în cel mai recent raport al Consiliului ONU pentru drepturile omului.
Cea mai mare îngrijorare a lui Ban Ki-moon în legătură cu problemele indicate în raportul amintit se referă la recurgerea în multe cazuri la pedeapsa capitală în Iran. ”Noul Guvern nu și-a schimbat modul de abordare cu privire la aplicarea pedepsei cu moartea și se pare că a adoptat practica administrației anterioare care s-a bazat în mare măsură pe pedeapsa cu moartea pentru combaterea infracționalității”, susține Secretarul General al ONU, citat de The Guardian. Ban Ki-moon adaugă că potrivit raportului ”cel puțin 500 de persoane au fost executate în 2013, inclusiv 57 în public. Potrivit unor surse, cifra reală ar putea fi de 625”. În plus, cel puțin 176 de persoane au fost condamnate la moarte doar în acest an în Republica Islamică, potrivit datelor furnizate de raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Iran, Ahmed Shaheed, căruia autoritățile iraniene nu i-au permis să viziteze și să investigheze presupuse abuzuri din teren.
În raportul ONU se cere și eliberarea a doi lideri ai opoziției care au fost arestați la domiciliu fără să fie judecați, după alegerile prezidențiale din 2009, câștigate de Mahmoud Ahmadinejad. Din luna septembrie a anului trecut cel puțin 80 de prizonieri politici au fost eliberați, printre care și un cunoscut avocat pentru drepturile omului. Cu toate acestea, mulți deținuți politici sunt încă închiși, arată Ban Ki-moon, care atrage atenția că nici în ceea ce privește libertatea de exprimare nu s-au înregistrat prea multe progrese, deși Hassan Rohani a făcut promisiuni în acest sens în timpul campaniei electorale. ”Activiști pentru drepturile omului, activiști pentru drepturile femeilor și jurnaliști continuă să-și ispășească pedepsele pentru acuzații legate de exercitarea libertății de exprimare, de asociere și de întrunire pașnică.”, spune Secretarul General al ONU. Cel puțin 35 de jurnaliști se află în arest, iar două ziare au fost închise recent în Iran.
Raportul Consiliului ONU pentru drepturile omului face referiri și la libertatea de credință, Ban Ki-moon avertizând că minoritățile religioase ca Baha’í sau minoritatea creștină din Republica Islamică se confruntă cu frecvente încălcări ale drepturilor.
Critici cu privire la situația drepturilor omului din Iran au venit recent și din partea Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton. Aflată în vizită la Teheran, șefa diplomațieie UE s-a întâlnit cu un grup de activiști pentru drepturile femeilor, ceea ce a stârnit furia radicalilor iranieni și a provocat un val de reproșuri din partea șefului sitemului judiciar și a președintelui Parlamentului de la Teheran.