Home / GeopoliticALL / Monstruoasa degringolada politica

Monstruoasa degringolada politica

Parlamentarii USL au incercat un adevarat tur de forta la inceputul saptamanii, fortand adoptarea netransparenta a unor legi controversate, precum cea a amnistierii si gratierii, a lobby-ului sau legea minelor, insa disensiunile aparute intre liberali si social-democrati in cursul zilei de marti au taiat suflul avantului legislativ al Puterii.

Reprezentantii puterii au incercat sa impuna mai multe proiecte de lege controversate, insa in cele din urma nici modificarea legii minelor, nici legea lobby-ului sau a aministerii nu au fost aprobate. In schimb, parlamentarii au votat pentru a fi exonerati pentru conflictul de interese, fapt care-i scuteste de a fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie, un lucru care ar putea avea consecinte deosebit de grave la urmatorul MCV al Comisiei Europene.

In cursul zilei de luni au aparut numeroase informatii privind adoptarea in regim de urgenta in cadrul mai multor Comisii parlamentare a unor proiecte de lege cu implicatii deosebit de importante pentru societate, precum cel al modificarii Legii minelor, care ar reglementa inclusiv proiectul de la Rosia Montana. Sedintele s-au tinut intr-un ritm fulger, amendamentele opozitiei au fost respinse in bloc, iar cele ale puterii nu au mai fost dezbatute. Mai mult, unii parlamentari au reclamat ca nu au primit o ordine de zi, astfel ca multi dintre acestia nici nu au stiut ce sedinte au avut loc. Tarziu, in noapte, Comisiile abilitate au dat avize favorabile, in conditiile in care unele dintre ele s-au tinut in secret, iar rapoartele acestora nu au fost facute publice, deschizand astfel calea spre procedura de adoptare in plenul Parlamentului.

Ziua de marti a debutat cu o situatie fara precedent in actuala legislatura: desi la Camera Deputatilor era programata sedinta incepand cu ora 10:00, nu a fost anuntata si o ordine de zi! Seful grupului PDL, Mircea Toader, a declarat chiar ca nu au fost primite rapoartele pentru cele trei texte de lege discutate cu o seara inainte, insa presedintele Camerei Deputatilor a replicat: „Cum sa nu existe o ordine de zi? Ea a fost votata aseara in Biroul Permanent. Intrebat de ce nu e publica, Zgonea a spus: Am rugat staff-ul sa publice ordinea de zi pe site-ul Camerei pentru a indeplini procedura legala”.

Ulterior, ordinea de zi a fost publicata pe site-ul Camerei Deputatilor, care a picat pentru circa 20 de minute, o alta situatie nemaiintalnita pana acum in actuala legislatura. Aceasta este una extrem de aglomerata, cu peste 70 de proiecte de lege, din care lipsesc insa proiectul de lege al amnistierii si al legii lobby-ului. La cererea unui deputat PSD, acestea au fost introduse pe ordinea de zi si discutate in plen.

Scurtcircuitul elanului luat de USL pentru adoptarea unui bloc de proiecte legislative controversate s-a produs in jurul orei 11:00, cand parlamentarii PNL au anuntat ca se opun legii amnistierii si ca, daca se va vota secret, vor parasi sala. Reprezentantii PDL au anuntat ca nu voteaza, iar cei ai PPDD ca vor vota impotriva. Intre timp, parlamentarii USL s-au regrupat si au reluat ofensiva prin amendarea Codului Penal, principala prevedere fiind eliminarea din definitia functionarului public a parlamentarilor, a presedintelui si a celor care practica profesii liberale. Miza o reprezinta faptul ca acestia nu vor mai putea fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplica functionarilor publici, cum ar fi abuzul in serviciu, dar si alte fapte cum ar fi conflictul de interese, precizeaza Hotnews. Intre timp, au fost aduse mai multe precizari si exceptari de la legea amnistierii, insa in cele din urma totul s-a incheiat cu scoaterea de pe ordinea de zi a controversatului proiect de lege.

Demersul parlamentarilor USL pare aplicarea unui scenariu controlat de interesele unor grupuri distincte din cadrul PSD, in contextul in care miscarea are loc exact in zilele in care premierul Victor Ponta se afla la Johannesburg, pentru a participa la funeraliile fostului lider sud-african Nelson Mandela. De altfel, premierul a tinut sa aiba o interventie la Romania TV prin care a anuntat ca legea amnistierii nu trebuie sa ii vizeze si pe cei condamnati pentru acte de coruptie, lasand sa se inteleaga ca miscarea grabita a parlamentarilor a fost facuta fara a fi consultat.

Degringolada din cadrul USL a culminat cu respingerea Legii minelor, care ar fi dat unda verde proiectului de la Rosia Montana si ar fi prevazut legalizarea exproprierilor in interesele unor exploatari private. De asemenea, legea lobby-ului a fost amanata pana in februarie, singura „satisfactie” a parlamentarilor fiind exonerarea in privinta conflictului de interese. De asemenea, acestia au prevazut reducerea pedepsei cu inchisoarea de la 5 ani la 3 ani, pentru aceeasi fapt.

Modificarea Legii Minelor nr.85/2003 a fost respinsa, chiar daca au existat 160 de voturi „pentru” si doar 109 „impotriva”, precum si 25 de abtineri, in contextul in care aceasta avea nevoie de 205 voturi „pentru”, deoarece este lege organica. Astfel, legea se va intoarce la Comisia de industrii.

Astazi, 10 decembrie, este si Ziua Drepturilor Omului, una in care parlamentarii Puterii au incercat sa impuna abuziv si netransparent o serie de legi cu implicatii sociale deosebit de grave. Depuatii USL au incercat sa-si ia toate masurile de precautie pentru a realiza o adevarata lovitura legislativa, de la lipsa premierului Ponta din tara, pana la restrictionarea nedemocratica a accesului vizitatorilor care doresc sa asiste la lucrarile plenului Camerei Deputatilor (pentru a avea totusi o acoperire, PSD a rezervat toate scaunele destinate celor care doresc sa asiste, chiar daca in cursul zilei nu si-a facut nimeni aparitia la balcoanele salii de sedinte). Dupa terminarea sedintei, pe holurile Parlamentului, figurile deputatilor tradau degringolada in care forul legislativ a fost aruncat in ultimele doua zile. O deringolada aproape monstruoasa.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *