La doua luni de la victoria fara majoritate absoluta in alegerile legislative, actualul cancelar german Angela Merkel a ajuns la un acord cu Partidul Social Democrat pentru formarea unui Guvern comun, dupa o lunga sesiune de negocieri ce a durat 17 ore, informeaza Reuters.
“Am pornit la discutii cu idei foarte diferite, si de aceea a durat ceva timp. Dar acum chiar avem sanse ca in 2017 sa putem spune ca oamenilor le este mai bine”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.
Negocierile s-au inchiat cu obtinerea planului de catre social-democrati de ameliorare a pensiilor pentru micii salariati si pentru mame, precum si cu posibilitatea iesirii la pensie la 63 de ani, in loc de 67, pentru salariatii care au cotizat 45 de ani si controlul chiriilor in orase mari precum Berlin, Frankfurt si München. Aceste promisiuni pot fi privite ca vesti bune de economiile cu probleme din zona euro deoarece reduc competitivitatea puternicei economii germane, scrie The Guardian.
Salariul minim va fi o premiera pentru Germania, o tara care pana in prezent se baza pe partenerii sociali pentru a rezolva problemele salariale. Angela Merkel a acceptat aceasta conditie deoarece social-democratii au refuzat sa negocieze, desi banca centrala, Bundesbank, multi angajatori si chiar Merkel au avertizat ca salariul minim pune in pericol locuri de munca, mai ales in regiunile din est care sunt mai sarace.
Potrivit institutului economic DIW, 5,6 milioane de persoane, respectiv 17% dintre salariatii germani, castiga in prezent mai putin de 8,50 de euro/ora, iar adoptarea salariului minim ar duce la ameliorarea puterii de cumparare a milioane de salariati si la stimularea consumului gospodariilor conform cererilor formulate recent de FMI.
Desi acordul contracarează criticile Comsiei Europene, care acuza Germania ca urmareste obtinerea profitului economic pe socoteala celorlalte state din UE, el incalca regulile democratiei, in care cetatenii isi aleg guvernantii. Aceasta alianta dintre conservatori si social-democrati a fost creata in urma alegerilor castigate de Merkel cu un procent de 41,5% din voturi. Acest procent nu i-a permis Partidului Conservator sa intre singur la guvernare fiind nevoit sa formeze o coalitie cu un alt partid. Astfel, Partidul Social-Democrat, cel care a primit cele mai putine voturi – 25,7%- nefiind dorit de popor, a ajuns sa guverneze si sa impuna o parte din conditiile acordului.
Publicatia germana Der Spiegel scrie ca scepticismul cu privire la crearea celei de-a doua “mari coalitii” cu Merkel la mai putin de un deceniu distanta era foarte ridicat in randul membrilor social-democrati.
“Trebuie sa tragem impreuna pentru a izbuti. Aici nu este vorba despre o afacere ce trebuie incheiata prin orice mijloc”, a declarat Martin Schultz, presedintele Parlamentului European si totodata principalul negociator al social-democratilor.
Cele doua partide au acceptat sa inaspreasca controlul pietelor financiare si sa mareasca rezistenta acestora, sprijinind introducerea la nivel european a unei taxe pe tranzacţii financiare.
In privinta uneia dintre cele mai controversate probleme, membrii “marii coalitii” au decis sa introduca cetatenia duala pentru copiii nascuti si crescuti in Germania de parinti nerezidenti in UE. In prezent, multi tineri, in special de origine turca sunt fortati sa renunte la cealalta nationalitate daca vor sa primeasca cetatenie germana.
In incercarea de a strange mai multi bani pentru proiecte de infrastructra, parti¬dele intentioneaza ca anul viitor sa intro¬duca o taxa de tranzit pe autostrazi perceputa masinilor inregistrate in strainatate. Aceasta propunere, respinsa de Merkel in timpul campaniei electorale, va fi analizata de Comisia Europeana deoarece poate fi considerata ca discriminatorie.
Acordul de alianta reaminteste ca parteneriatul franco-german are prioritate in Europa si subliniaza importanta consolidarii legaturilor cu Polonia. Acelasi document mentioneaza ca limba germana ar trebui sa devina, alaturi de franceza si engleza, limba de lucru in UE, informeaza The New York Times.