Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Mătuşa liderului nord-corean s-ar fi sinucis sau a suferit un atac de cord

Mătuşa liderului nord-corean s-ar fi sinucis sau a suferit un atac de cord

Kim Kyong-hui, o figură marcantă a regimului nord-coreean şi soţia generalului executat luna trecută de către Kim Jong-un, a dispărut din prim-planul evenimentelor desfăşurate la Phenian şi nu este exclus să fi decedat, precizează The Telegraph.

Mătuşa actualului lider de la Phenian a călătorit recent în Rusia pentru a-şi trata o problemă la inimă, care se pare că i s-ar fi agravat după ce soţul său, Jang Song-thaek, a fost executat după ce a fost acuzat de mai multe fapte de corupţie. Potrivit sursei citate, nu se ştie dacă Kim Kyong-hui a suferit un atac de cord sau s-a sinucis.

Despre Kim Kyong-hui se afirmă că ar fi alcoolică şi că a suferit o depresie după ce fiica sa s-a sinucis în 2006 la Paris. Mătuşa lui Kim Jong-un a fost văzuta ultima dată în public la 10 septembrie, cu toate că numele ei era încă pe lista demnitarilor care se ocupau de înmormântarea unui membru senior al Partidului Muncitorilor la mijlocul lunii decembrie. Ea a deţinut funcţia de secretar de partid și a avut gradul de general în Armata Populară Coreeană.

Deşi este o figură importantă a regimului, ea a fost absentă de la ceremonia care marca doi ani de la moartea fratelui său, pe 17 decembrie, însă pe podiumul de comemorare a fost aşezat un scaun gol, chiar în dreapta liderului nord-coreean.

Toshimitsu Shigemura, profesor la Universitatea Waseda din Tokyo și un expert în analiza situaţiilor din Coreea de Nord, a declarat pentru The Telegraph că: ,,anunţul morţii lui Kim Kyong-hui nu ar fi o surpriză pentru nimeni, pentru că suferă de alcoolism de mai bine de 30 de ani şi a fost, de asemenea, tratată de cancer. Poate vestea a fost amânată fiindcă, fiind singura fiică a fondatorului naţiunii, ea avea atât legitimitatea cât şi autoritatea de a apăra regimul lui Kim Jong. Ea era Soarele, iar el este Luna acestui regim. Nimeni nu i se putea împotrivi iar armata şi partidul se supuneau ordinelor sale doar dacă aceasta invoca numele tatălui său.”

Profesorul a sugerat, de asemenea, că armata era conştientă de starea de sănătate a femeii şi de aceea a luat măsuri rapide împotriva soţului său pentru a nu-i moşteni puterea în cadrul regimului nord-coreean.

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Diplomația sub presiune. Declarații și Inițiative Marcante

Redactor: Irina Dudu Anul 2024 a fost considerat “cel mai mare an electoral din istoria …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *