Președintele italian, Giorgio Napolitano, l-a desemnat pe Matteo Renzi, primarul Florenței, să formeze un nou Guvern, după ce la sfârșitul săptămânii trecute premierul Enrico Letta și-a dat demisia, relatează The Guardian.
Renzi, care ocupă și funcția de secretar general al Partidului Democrat, a spus că în câteva zile va întocmi o listă cu posibilii miniștri și a prezentat un calendar de reforme pe care intenționează să le pună în aplicare până la finalul lunii mai. Astfel, Matteo Renzi a anunțat că pentru început dorește introducerea unei noi legi electorale, iar în următoarele trei luni intenționează să se concentreze asupra problemei locurilor de muncă, pe reorganizarea sectorului public și, în cele din urmă, pe taxe. De asemenea, premierul desemnat a promis un program radical prin care să scoată Italia din cea mai gravă criză economică de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Primarul Florenței ar urma să prezinte noul Guvern în fața Parlamentului la sfârșitul acestei săptămâni, iar dacă va obține sprijinul Legislativului, Renzi va deveni, la 39 de ani, cel mai tânăr prim-ministru al Italiei.
În acest context, comisarul european pentru afaceri economice și monetare, Olli Rehn, a declarat, potrivit Reuters, că este încrezător că noul Guvern de la Roma va continua procesul de consolidare fiscală, de reducere a datoriilor și de stimulare a competitivității economice din Italia.
Enrico Letta și-a prezentat demisia la sfârșitul săptămânii trecute după ce Partidul Democrat a cerut schimbarea Guvernului ca urmare a întârzierilor repetate în programul de reforme al executivului.
Premierul desemnat se bucură în prezent de încrederea a 52% dintre italieni, conform unui sondaj Ipsos publicat luni de Corriere della Sera și citat de Euractiv.fr. Cu toate acestea, studiul arată că doar 31% dintre italieni aprobă modul în în care Matteo Renzi a înlăturat guvernul Letta și faptul că primarul din Florența a ajuns la putere fără să fie organizate alegeri.