Home / Politica si... / Afaceri / Cea mai mare mină de nichel din America Centrală redeschisă pe fondul unor dispute violente

Cea mai mare mină de nichel din America Centrală redeschisă pe fondul unor dispute violente

p_fenix_ferronickelCea mai mare mină de nichel din America Centrală și-a reînceput activitatea printre ciocnirile violente dintre populația indigenă și forțele de securitate, disputele cu privire la dreptul la proprietate al terenurilor și procesele pentru crimă și viol aflate în plină desfășurare, informează The Guardian.

Mina Fenix din Guatemala a fost închisă în ultimii 30 de ani și a fost inaugurată odată cu vizita recentă în zonă a președintelui Otto Pérez, care a declarat că “redeschiderea minei este cea mai mare investiție din istoria țării“.

La doar o săptămână de la inaugurare, comunitatea din jurul minei Felix, cunoscută sub numele de Lotul 8 Chacpayla, una dintre părțile predominante ale grupului etnic regional Maya Q’eqchi, susține că a fost invadată de forțele de securitate ale Compañía Guatemalteca de Níquel, o subsidiară a Grupului de Investiții Solway, care are sediul în Cipru și desfășoară activități de exploatare în Rusia, Europa de Est și Asia.

Rezidenții Lotului 8 au declarat reporterilor de la The Guardian că 10 oameni înarmați până în dinți au apărut pe neașteptate încercând să prevină desfășurarea unei întâlniri a reprezentanților comunității. “Când i-am întrebat ce caută aici au spus că li s-a cerut să protejeze pământul companiei. Au spus că nu vor pleca și au luat poziție de tragere. Au ieșit apoi în coridor cu armele îndreptate spre noi” , declară un localnic.

Localnicii sunt îngrijorați că evenimentele din 2007, atunci când rezidenții Lotului 8 au evacuați violent de către compania de securitate, armată și poliție, iar 11 femei Q’eqchi’ au fost violate, s-ar putea repeta. Potrivit raporturilor media, recenta invazie a Lotului 8 a  fost urmată de încercarea serviciului de securitate și a poliției de a evacua o altă comunitate Q’eqchi’, Nabalija, încercare ce a implicat acțiuni precum arderea caselor, distrugerea recoltelor și atacuri cu gaze lacrimogene.

Toate acestea nu sunt decât o parte a unei lungi serii de crime nedovedite, violență, intimidare, hărțuire și evacuări forțate la care rezidenții Q’eqchi’ din regiunea Fenix sunt supuși de ani de zile. În prezent, trei procese se află în desfășurare pentru nelegiuirile comise în 2007 și pentru crimele produse în cadrul unei situații similare în 2009. Rezultatele acestor procese însă se dovedesc a fi nefavorabile băștinașilor în contextul regimului autoritar militar din Guatemala.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

Retrospectiva 2024: Diplomația sub presiune. Declarații și Inițiative Marcante

Redactor: Irina Dudu Anul 2024 a fost considerat “cel mai mare an electoral din istoria …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *